Fri04192024

Azurirano12:27:19 PM GMT

Back INTERVJU INTERVJU RAZGOVOR S POVODOM: PETAR ANDREJIĆ, POSLANIK

RAZGOVOR S POVODOM: PETAR ANDREJIĆ, POSLANIK

  • PDF

ŽELIM SARADNJU SA GRADOM
Starčevačka mesna Skupština konstituisana je, reklo bi se, kao prva u Srbiji, odmah nekoliko dana nakon izbora. Lista koju ste Vi vodili, osvojila je najviše odborničkih mesta? - Bilo je lako konstituisati Skupštinu Starčeva u tako kratkom roku, kada su rezultati izbora nedvosmisleno pokazali da su se građani opredelili za onu opciju koja je i do sada vodila našu lokalnu zajednicu, još od 1996. godine. Osvojili smo jedanaest od 15 odborničkih mesta i na to gledam kao na potvrdu dobrog rada prethodnih godina.

Pre izbora isticali ste da je za Starčevo važno da se zadrže dosadašnje političke pozicije?
- Dobro je kada imate kontinuitet u radu. Ukoliko dođe do prekida jedne politike koja daje rezultat, onda je potrebno mnogo vremena da se uspostave neki novi politički odnosi koji mogu rezultirati razvojem koji je do sada, na primer, karakterisao naše mesto.

U Starčevu i u Novom Sadu, ostali ste na vlasti, ali ste opozicija u Skupštini Grada Pančeva. Kako će se to sada odraziti na starčevačke prilike?
- Okosnica razvoja našeg mesta poslednjih godina bio je odnos Starčevo - Novi Sad. Nema razloga da se taj dobar odnos ne nastavi. Što se Pančeva tiče, poštujem novoizabrano rukovodstvo i želim da sa novom vlašću sarađujem i kao poslanik i kao neko ko je ubedljivo pobedio na izborima za mesnu skupštinu. Očekujem isto i sa druge strane. Volja građana iskazana na izborima je neprikosnovena i svako ko je krši, radi protiv sebe. Nezamislivo mi je da nova vlast u Gradu može da ima negativan odnos Starčevu samo zbog partijske pripadnosti i ne očekujem da će se tako nešto dogoditi. Na kraju, za mene su glasali članovi različitih partija i osvojio sam 9000 glasova, više nego mnoge partije koje su izašle na gradske izbore. Mi u Starčevu imamo mnogo toga dobrog da ponudimo, kao ideju i princip rada, pa se nadam da će to i nova vlast iskoristiti a u interesu razvoja grada.

A kako će se nova-stara vlast u Starčevu ponašati prema mesnoj opoziciji?
- Kao i do sada - pružićemo priliku svima da rade i da se iskažu. U malim sredinama nema mesta visokoj politici. Tu svi treba da budemo složni i okupljeni oko interesa Starčeva. U mesnoj skupštini, preostala četiri mesta pripala su odbornicima SPS-a, DSS-a, SNS-a i URS-a, i njima je već predloženo da delegiraju svoje predstavnike u Izvršni odbor Skupštine Mesne zajednice. Tu ima mesta i za odbornika u gradskoj skupštini koji je iz Jedinstvene Srbije.

Šta se dešava sa započetim poslovima koji još nisu završeni?
- Sve to dosta kasni zbog manjka novca i konstituisanja novih vlasti na svim nivoima. Nekoliko meseci je potrošeno u čekanju da prođe izborni proces. No, upravo ovih dana potpisan je ugovor o isporuci i ugradnji opreme za prečistač otpadnih voda. Izvođenje priključaka teče, dosta je već urađeno. Gasifikacija, završetak lokala na tribinama i poslovi oko rešavanja napajanja objekta vrtića strujom, u toku su. Nadam se brzom završetku. Mora se imati u vidu da je sve to što je nabrojano izuzetno velik, istorijski posao, koji se neće skoro ponoviti niti u Starčevu niti u okolini, pa treba imati još malo strpljenja.

A šta će biti sa ambizcioznim projektima koje ste najavljivali?
- Izgradnja arheološko-turističkog parka, golf terena, akva parka, sve su to projekti koji su spremni ili su u pripremi, ili za njih postoje adekvatni uslovi. Ali, to Starčevo ne može samo da izgradi. Naše je da stvorimo uslove - uradimo projekte, obezbedimo zemljište i dozvole, a ostalo je na Gradu, potencijalnim investitorima ili na kraju na pokrajinskoj ili republičkoj vladi koje treba da pomognu. Borićemo se za to. Naše projekte ćemo stalno predstavljati javnosti, političkim činiocima i potencijalnim investitorima. Siguran sam da će biti rezultata, jer je Starčevo na dobroj lokaciji, naročito kada bude prošla obilaznica oko Beograda, i svako ko uloži u navedene projekte - imaće interes.

Kakva će biti mesna politka na dalje i šta mogu građani i svi oni koje pomaže Mesna zajednica, da očekuju od mesne vlasti?
- Naša politika je da svi koji nešto rade u Starčevu, a u interesu lokalne zajednice, treba da budu pomognuti u naporimka da naše mesto učine još boljim. Sve ono što smo do sada podržavali, podržavaćemo i dalje. Ukoliko budemo u mogućnosti da uvećamo mesni budžet, podrška će biti i intenzivnija. Otvoreni smo za nove ideje i nove projekte, za nove mlade ljude koji bi se aktivno uključili u izgradnju naše lokalne zajednice, pa je ovo njima i otvoreni poziv da uzmu učešće u tome.

Postoji li nešto što bi ste lično želeli da uradite u novom mandatu, petom po redu?
- Sve ću učiniti da se asfaltira poslednja neasfatirana ulica u Starčevu, a to je Ritska ulica.

Kakav je Vaš lični status, što se tiče zaposlenja i imovine koju posedujete?
- I dalje živim u porodičnoj kući u Starčevu, posedujem automobil hjundai iz 2007. godine kao i ušteđevinu u AIK banci. To je imovina koju sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je obaveza svih funkcionera u Srbiji. I u naredne čitiri godine biću na stalnom radu kao poslanik i predsednik jednog od skupštinskih odbora u Skupštini AP Vojvodine gde ću primati platu i poslanički dodatak.