Sun05192024

Azurirano04:28:29 PM GMT

Back KULTURA KULTURA ODRŽAN ČETVRTI EKS JU ROK FEST

ODRŽAN ČETVRTI EKS JU ROK FEST

  • PDF

Koncert za pamćenje

Četvrti Eks JU Rok Fest privukao je u subotu uveče više hiljada posetilaca koji su uživali u odličnim nastupima stilski raznovrsnih izvođača Crvene jabuke, Pekinške patke, Hladnog piva, Zemlje gruva i Seljačke bune na fudbalskom stadionu u Starčevu. Crvena jabuka frontmena Dražena Žerića Žere sjajnom svirkom opravdala je status glavnih zvezda festivala. Raspevana publika svih uzrasta, od sedam do 77 godina, “povukla“ je Jabuku da se rasvira čak preko planiranih sat i po, tokom kojih su otprašili pop rok hitove poput “Bježi kišo s prozora“, “Dirlija“, “Ako, ako“, “S tvojih usana“, “Sviđa mi se ova stvar“, “Tugo nesrećo“...

- “Starčevo! Hvala vam od srca“, poručio je kratko Žera, dok je njegov bend posle bisa (i vatrometa) ispraćan ovacijama više hiljada posetilaca Eks JU Rok Festa.

Iako je nastup legendarne pank grupe iz Novog Sada Pekinške patke počeo tek oko ponoći, broj posetilaca na stadionu se nije osetno smanjio, mada se osetila “stilistička“ promena, jer se umesto dotadašnje šarolike letnje odeće, sada ispred bine sve zacrnilo od pankera i pankerki u crnim majcama.

Pevač Nebojša Čonkić Čonta, basista Mare Vukmanović, gitarista Zoran Bulatović Bale, potpomognuti bubnjarem Robertom Radićem, od početka su jasno dali do znanja šta se od njih može očekivati - eksplozivno su praskale pesme “Poderimo rok“, “Kontracepcija“, “Bela šljiva“, “Never My Love“, "Stop, stop"... uz žestoku šutku i naravno polivanje pivom.

Legende su posle sat vremena dostojanstveno zamenile mlađe snage iz Zagreba - Hladno pivo prevođeno sjajnim frontmenom Miletom Kekinom grunulo je iz sve snage i uspešno održalo “zapenjenu“ atmosferu, prošetavši od starih hitova do pesama sa aktuelnog CD albuma “Svijet glamura“. Uz Hladno pivo čovek definitivno shvati da u životu “Nije sve tako sivo“.

Festival je u subotu nešto pre 18.30 sati otvorio nastup pančevačke grupe Jedva smo se skupili i to starim jugoslovenskim hit numerama, a potom je na binu izašla beogradska Seljačka buna, koja se svojim agro metal zvukom pokazala kao uigran i svirački upečatljiv bend, dok su odličan utisak ostavili i njihovi plesno orijentisani sugrađani iz Zemlja gruva. Mnogoljudna fank-rege-soul-pop atrakcija Zemlja gruva svirku ispred Crvene jabuke iskoristila je da se predstavi pred mnogoljudnom publikom i zaradi dosta novih fanova predstavivši se raspoloženim izvedbama pesmama “Da bi nam“, “Šećer“, “Najlepše želje“, uz “gruvajuću“ obradu hita Dina Dvornika “Slon“.

Četvrti Eks JU Rok Fest protekao je u odličnoj atmosferi, sjajnim svirkama, toplom ali prijatnom vremenu, a posebno raduje što je na ulazu u Starčevo bila parkirana nepregledna kolona automobila iz Pančeva, ali i Beograda i drugih mesta Srbije. Što je dobar znak za sledeći peti Eks JU Rok Fest. Vidimo se i čujemo sledeće godine!

Tim SN

- Vlada Janković DŽet, Radio “Beograd 202“:
- Ovo je stvarno lepa manifestacija, koja sjajno funkcioniše. I kada bi bilo još ovakvih mesta kao što je Starčevo, koja bi nalazila sredstva i način da pravi ovakve manifestacije, rokenrol bi mnogo bolje živeo kod nas. Mnogo veći centri ne rade ovakve stvari jer ovo je sjajna atmosfera, mnogo bolja nego što je bila na Ušću ovih dana (Belgrejd koling festival) - kaže Vlada Janković DŽet, koji je već je drugu godinu za redom u svojstvu medijatora programa ove manifestacije.

Dražen Žerić Žera, Crvena jabuka:
- Da imam bilo kakvu moć, bio bih glavni sponzor ove manifestacije jer sam video večeras mnogo ljubavi i mladosti. Nebitno je odakle je ko, da li iz Makedonije, Sarajeva ili Zagreba... Ovi će mladi ljudi pobediti sve ovo što se nama desilo poslednjih dvadeset godina rekao je Dražen Žerić Žera.

Crvena jabuka je bila smeštena u hotelu “Merac“ i čitav dan su bili dobro raspoloženi i izlazili su u susret onima koji su hteli da dobiju autogram ili pak da se fotografišu za uspomenu.

Nebojša Čonkić Čonta, Pekinška patka:
- Starčevo jeste malo mesto, ali puno je publike! Očekivao sam manje, ovo je super. Bina je odlična, zvuk takođe. Drago mi je što ima mladih koji poštuju vrednosti pank muzike. Pank je za mene ono što pevam u pesmi “Gledaj ja sam svoj“ - znači, ostati svoj, ne podleći pritiscima, pre svega roditelja, pa onda staratelja, pa političara i onih koji ti određuju šta ćeš da radiš. Sve se svodi na to da živiš svoj život - kaže Čonta.

Konstrakta, pevačica grupe Zemlja gruva:
- Zadovoljna sam organizacijom, sve je išlo po planu, vrlo profesionalno. I mi smo bili profesionalni, došli smo na vreme i proveli ovde pet sati nakon tonske probe. Sve je dobro, zvuk na bini odličan, reakcija publike dobra na kraju. čini mi se da nismo toliko poznati ovde ali da se na kraju publika otvorila i da smo se našli rekla je Ana Đurić alijas Konstrakta, pevačica grupe Zemlja gruva.

“ Veselo je bilo te noći 30. juna u Starževu. Pevalo se i zabavljalo cele noći. U jednom momentu stadionom se zaorilo: - “Musa, Musa...“. Publika je na taj način pozdravila pojačanje FK-a “Borac“ Musu Khra iz Gvineje, koji je na poziv Petra Andrejića izašao na binu da “upozna“ publiku.