Thu04182024

Azurirano04:28:29 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO INICIJATIVA GRADA PANČEVA

INICIJATIVA GRADA PANČEVA

  • PDF

Slobodne lokacije za investiranje; Vaše zemljište - moguća investicija

Kao što je već svima poznato jedan od najvećih problema koji tišti naše društvo je nezaposlenost. Lokalna samouprava nema velikih mogućnosti da reši ovaj problem ali nastoji da iznalazi rešenja za njegovo ublažavanje. Jedan od tih načina je i povećanje broja slobodnih zona za investiranje čime se ovaj projekat bavi. Reč je naime o tome da se u gradu Pančevu uključujući i sva okolna naseljana mesta pronađe tridesetak lokacija koje su pogodne za potencijalne investitore. Starčevačka vlast je ovaj problem ustanovila pre više godina pa je stim u vezi u saradnji sa stručnim gradskim službama uradila Plan detaljne regulacije kojim je ustanovila privredno-radne zone. Time je znatno olakšan posao Sekretarijatu za privredu i ekonomski razvoj i Agenciji za ekonomski razvoj grada Pančeva koji su nosioci ovog projekta.

Planom generalne regulacije naseljenog mesta Starčevo formirane su dve privredno-radne zone koje su svakako i najinteresantnije potencijalnim investitorima. One se nalaze na izlazima iz Starčeva prema Pančevu i Omoljici. Mnoge parcele u ovim zonama se nalaze u vlasništvu privatnih zemljoposednika koji na tim mestima uzgajaju poljoprivredne kulture. Ta zemlja je zbog svog položaja, infrastrukturne opremljenosti i regulacionog plana mnogostruko vrednija nego klasično poljoprivredno zemljište pa je zbog toga i nastala potreba za projektom ove vrste. Kada bi poljoprivrednik želeo da proda svoju parcelu koja se nalazi na takvom mestu i za taj novac kupi znatno veću u poljoprivrednoj zoni susreo bi se sa nekoliko problema: prvo je potrebno izvaditi kopiju plana parcele i izvod iz lista nepokretnosti od Republičkog geodetskog zavoda, zatim je potrebno pribaviti informacije o infrastukturnoj opremljenosti od javnih i javno komunalnih preduzeća kao i informaciju o samoj lokaciji i na kraju pronaći onoga kome bi njegova njiva bila interesantna i ko bi za nju platio veću cenu od cene poljoprivrednog zemljišta. Time se u stvari ovaj projekat i bavi. Grad Pančevo će u ime zemljoposednika potpuno besplatno pribaviti svu dokumentaciju i plasirati je preko interneta i drugih sredstava oglašavanja potencijalnim ulagačima iz zemlje i sveta. Potpuno je bezrazložan strah vlasnika parcela da će neko u njihovo ime prodati zemlju jer je to nemoguće. Fabrikanti koji bi želeli da ulože svoj novac u Starčevo mogu isključivo kupiti zemlju od pravih vlasnika samostalno se dogovarajući o ceni i grad Pančevo sa time nema ništa. Čak i ukoliko se vlasnik parcele u međuvremenu predomisli i ne želi da svoju zemlju proda ili iznajmi niko ga zbog toga neće prisiljavati. Svaki potencijalni investitor sa malim parcelama ne može u potpunosti da zadovolji svoje potrebe pa je zato preporuka na osnovu iskustva da je potrebno bar nešto više od jednog hektara zemlje kako bi se nešto izgradilo. Ali ukoliko imate manju parcelu na pogodnoj lokaciji imate mogućnost da se sa komšijama dogovorite o zajedničkom nastupu na ponudi vaše zemlje investitorima. Sa većom parcelom mogućnosti su veće.

Mesna zajednica poziva svakoga ko ima zemlju u bližoj okolini Starčeva da dođe u radno vreme u prostorije MZ Starčevo ili u Gradsku upravu Pančevo kako bi se informisao o mogućnostima prodaje i davanja u zakup svoje zemlje i popunio formulare o ponudi svoje zemlje. Na taj način bi zaradio za sebe tako što bi potpuno besplatno uvećao svoje zemljište a prodajom ovog zemljišta povećao bi broj radnih mesta i popravio standard građanima Starčeva. Na kraju treba napomenuti da će se itekako voditi računa o ekološkim standardima budućih firmi na teritoriji Starčeva i da se “prljavim“ tehnologijama neće dozvoliti ulazak u naše mesto koje je već previše ekološki ugroženo.

Na Vidovdan u Svečanoj sali MZ Starčevo organizovan je sastanak u vezi projekta “Povećanje broja slobodnih lokacija za investiranje“ na kome su govorile Jelena Novakov iz Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj grada Pančeva i Jadranka Mašić - Pavlović iz istoimene agencije. Okupljeni vlasnici parcela i potencijalni investitori izjavili su da je ovo dobar početak uspostavljanja saradnje na obostranu korist, dok su investitori stavili primedbu na sporost gradske uprave u izdavanju dokumentacije potrebne za izgradnju privrednih objekata.

Akva park, golf tereni, turizam...

“ Starčevačka mesna vlast, u posedu je pašnjaka koji je Republika Srbija vratila Mesnoj zajednici pre nekoliko godina. Upravo tu, na samom obodu naselja, MZ Starčevo misli da će biti najatraktivnije zemljište za investiranje. I to za golf terene, akva park i arheološko-turistički park posvećen neolitu. Sve ovo je zainteresovalo gradski sekretarijat za privredu koji je obećao pomoć u stvaranju uslova kako za komunalno opremanje ovih lokacija tako i za promovisanje i pronalaženje investitora.