Thu04252024

Azurirano11:27:46 AM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator VUKOVAC - radovi učenika OŠ Vuk St. Karadžić

VUKOVAC - radovi učenika OŠ Vuk St. Karadžić

  • PDF

Iz osnovne škole ću pamtiti...

Ove godine završavam osmi razred. Ima mnogo lepih trenutaka koje ću pamtiti, ali odlazak na republičko takmičenje iz istorije je nešto posebno.

Kada mi je nastavnica saopštila da sam se plasirala bila sam presrećna, jer sam bila uverena da je to nemoguće. Vredno smo radile i nastavnica i ja, nadajući se najboljem. To je bio veliki uspeh za sve nas. Takmičenje se održavalo u Ivanjici, rodnom mestu Dragoljuba Mihajlovića. Iako je put bio dug i naporan, mi smo se odlično provele. Grad je predivan. Ima dosta spomenika vezanih za 2. svetski rat i Dragoljuba Mihajlovića. Tu u blizini nalazi se njegova kuća i puno kafića koji nose njegovo ime. Vodopad, koji su renovirali, je predivan. Škola je velika i ima mali stadion na kome je bilo otvaranje takmičenja, koje je, veoma dobro organizovano. Pred početak bila sam jako nervozna i bojala sam se da loše ne uradim. Dugo smo čekali rezultate, jer je bilo dosta žalbi. Stigli su i rezultati. Došla sam do mesta gde su istaknuti.

Bila sam četvrta sa 56 poena, a 57 je bilo potrebno za treće mesto. Razočarala sam se jer sam mnogo truda uložila. Nastavnica me je tešila i govorila da je to odličan uspeh. Pošto mi nije priznat tačan odgovor Komisija je naknadno pregledala moj test i ustanovila da sam bila u pravu. Zadatak je nosio dva poena, tako da sam priznavanjem tog odgovora osvojila drugo mesto. Volela bih da opet idem na takmičenje iz istorije, ali to je nemoguće, pošto završavam osnovnu školu. U srednjoj ću nastaviti da radim, pa možda postignem i bolje rezultate.

Eto, greške se dešavaju, ali ih je moguće i ispraviti.

Andrijana Miletić 8/3

Proleće u mojoj ulici

Kada stigne proleće i topli dani, najviše volim da provodim vreme u svojoj ulici.
Trava koja je mesecima bila pod snegom, konačno je izvirila i postala zelena. Male visibabe se probijaju i svima govore da je proleće stiglo i da zime više nema. Sunce sve jače greje i budeći pčele i leptire, govori im da počnu sa radom. Posle par nedelja razvijaju se cvetići na granama drveća koji je još više ulepšavaju. Ispred svake kuće nalaze se razni šareni cvetovi. do jutra, kad Sunce izađe, do večeri , kad Sunce zađe, ulica ne ostaje prazna. Stalno je neko tu, nekad deca koja se igraju, nekad odrasli sređuju bašte i čiste ispred kuće, ali su tu uvek pčelice i leptirići koji skupljaju sladak nektar. Kada stigne proleće, ulica kao da se probudi iz zimskog sna i počne da peva veselu pesmu. Slab povetarac ljulja lale i ljubičice koji najviše krase ulicu.

U proleće ulica kao raj za uši i oči cveće je krasi svojim bojama, a ptičice svojom divnom pesmom. Una Ilić 5/2



Proleće

Proleće... Nekima je to samo godišnje doba, a nekima novi početak. Ulice su pune srećnih ljudi, koji uživaju i lepom vremenu.
Mene proleće uvek ponese, opojni mirisi, priroda koja se budi. Sa prvim zracima Sunca i igrom povetarca, spreman sam na svakakve ludorije. Mogao bih da satima trčim za loptom, vozim bicikl ili jednostavno gluvarim u dvorištu. Interesantno je da moji najbliži, moji brat i sestra, zajedno sa mnom imaju potrebu da se dobro zabave. Udruženi ponekad i preteramo. Sva sreća da nas mama podseća na domaće zadatke inače bi nas proleće u školi skupo koštalo.
Takođe, lepo u vezi proleća je što posle njega ide leto, a sa njim i letnji raspust. A, za decu je letnji raspust, e o tome, već sve znate.

Mihailo Gujaničić 5/2

* * *

Nakon duge i hladne zime, konačno je stiglo proleće, najlepše godišnje doba. A u najlepšem godišnjem dobu najlepši mesec je maj.

Drveće je olistalo, livade se zelene ptice cvrkuću na sve strane. Sve je puno života. Cela priroda se trudi da nadoknadi mesece mirovanja i skrivanja.
I Sunce pokušava da nadoknadi vreme koje je provelo skriveno iza teških oblaka kao da se izvinjava što ga dugo nije bilo. Baš je sve veselo u maju i deca su vesela, žele da se istrče i da iz sebe izbace sve zimske mesece kada su bila stegnuta i primorana na mirovanje.
Volim maj, to je moje omiljeno godišnje doba sva deca su srećna što mogu da se druže i izbace energiju iz sebe.

Ivana Piščević 4/2

STIGAO JE MAJ
U MOJ KRAJ

Opet je proleće razlistalo drveće,
stigao je maj u moj kraj.

Na mirišljavo cveće,
svaka pčela sleće,
i kad napuni nogice
nosi med u košnice.

Na napuštena gnezda
vraćaju se rode
i veselo čekaju
da se ptići rode.

Radosna deca
jure po travi
raduju se proleću
dok se nebo plavi

Aleksa Ivankov 4/2 STIGAO JE MAJ
U MOJ KRAJ

Stigao je maj u moj kraj,
i doveo raj
i sve nas primio
u zagrljaj.

Zimske dane odveo
i zeleniš doveo.
Ponovo su tu
laste i rode
da love pored vode.

Ptice ponovo cvrkuću,
nebo je plavo,
listovi se ponovo zelene
proleće ispunjava mene.

Luka Vasić 4/2