Thu03282024

Azurirano03:15:55 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO Proslavljen Uskrs U Starčevu

Proslavljen Uskrs U Starčevu

  • PDF

Na praznk Cvetnice, u nedelju 1. aprila, svečanom svetom misom i blagoslovom vrbovih grančica u crkvi Svetog Mauricija, počela je Nedelja Muke Gospodnje - priprema za najveći hrišćanski praznik, Uskrs.

Misom Večere Gospodnje na Veliki četvrtak započelo je Sveto trodnevlje.
Obredima Velikog petka, koji podrazumevaju duboko pokajničko bogoslužje u tišini, bez pesme i uz klepetaljke umesto crkvenih zvona, nagovešten je početak Vazmenog bdenja. Nakon sveopšte molitve vernika na Veliki petak nizali su se dirljivi činovi, otkrivanje i ljubljenje krsta, blagovanje Tela Isusovog, otvaranje Isusovog groba i tužne pesme koje govore o NJegovom svetom mučeništvu. Na Veliku subotu blagoslovom vatre kojom je zapaljena ovogodišnja Uskršna sveća i procesijom u crkvi, počelo je Vazmeno bdenje - uvod u proslavu Uskrsnuća Hristovog.

Na sam dan Uskrsa 8. aprila svetu misu je predvodio velečasni Đula Pošo u prisustvu velikog broja vernika. U duhu uzajamnog poštovanja i tolerancije, sada već tradicionalno, gosti proslave Uskrsa bili su protonamesnik Zoran Maletić, predstavnici odbora pravoslavne crkve i predsednik Saveta MZ Starčevo Živa Đurišić.

ARHIVA: BROJ 218

ARHIVA: BROJ 217

ARHIVA: BROJ 216

ARHIVA: BROJ 215

ARHIVA: BROJ 214