Fri04192024

Azurirano03:15:55 PM GMT

Back KULTURA KULTURA ODRŽANI 8. “GAŠINI AKORDI” - Pobedio Stefan Fuks

ODRŽANI 8. “GAŠINI AKORDI” - Pobedio Stefan Fuks

  • PDF

Nakon što je sadašnji član “Van Goga“ Bane Gluvakov trijumfovao na prvim “Gašinim akordima“ 2006. godine i kasnije se kao pobednici izređali muzičari iz Novog Sada, Karlovca, Beograda, Križevaca i Slavonskog Broda, konačno se i u Pančevu pojavio novi virtuoz na gitari. Tako je suvereni osvajač osmog međunarodnog pop, rok i bluz festivala akustične gitare postao mlađani Stefan Fuks, a i opšti utisak ovogodišnjeg izdanja prepoznatljive gradske manifestacije, koja je priređena 6. i 7. aprila u starčevačkom Domu kulture u organizaciji Kreativnog kulturnog kluba, bio je nepodeljeno pozitivan.

Prvog dana je održan takmičarski deo, kada su se u 15 tačaka, sa po tri numere, predstavili izvođači iz Starčeva, Pančeva, Beograda, Sombora, Užica, Kikinde, Aranđelovca i Ruskog Krstura, a dve mlade muzičarke iz Zagreba i Kotora očuvale su međunarodni predznak festivala. U prepunoj sali Doma kulture veče je otvorio legendarni Dejan Cukić, predsednik osmočlanog žirija, koji su činili i lokalni prekaljeni muzičari. Nadmetanje je trajalo preko tri sata i bilo veoma raznovrsno, a pored obavezne akustične gitare mogli su se videti i violina, ukulele, bubnjevi... Još veća šarenolikost bila je zastupljena i kada je sam sadržaj u pitanju, pa je publika mogla da uživa u klasičnom roku, ritam bluzu, pop baladama, irskim tradicionalima, ali i u eksperimentalnoj muzici. Pred žirijem je bio rudarski posao, a dok je trajalo većanje, veliki šoumen Dejan Cukić je, uz nekoliko biseva, napravio delirijum uz hitove kao što su “Julija“, “Nebo jedino zna“, “Letnje kiše“, “Mokre ulice“... Na samom kraju maratonske večeri članovi žirija su na “evrovizijski“ način saopštili glasove, što se moglo pratiti na video-bimu, a uprkos odličnoj konkurenciji ubedljivo najbolji interpretatori bili su pomenuti Stefan Fuks iz Pančeva i Omoljčanin Miloš Božić, sa 70 poena. Drugo mesto je zauzeo beogradski sastav “On tour“ sa 40 poena, a trećeplasirana je bila Nina Romić iz Zagreba. U konkurenciji autorske pesme trijumfovala je Anita Iličić iz Kikinde.

Festival je zatvoren narednog dana u mnogo neobaveznijem ambijentu, a s obzirom na to da je nastao kao posveta gitaristi Draganu Dimitrijeviću Gaši i drugim prerano premunulim lokalnim muzičarima, ovo veče je po tradiciji počelo u tom stilu, kada je starčevački pisac Darko Ješić podsetio na drugog velikog gitaristu - Franju Vlašića.

Usledile su fantastične svirke prošlogodišnjeg pobedničkog sastava “Vragolovič duo“ iz Hrvatske i pančevačke kaver grupe “Zo-Zo klub band“, a u publici su, pored Gašine majke, tetka Roze, bili i predstavnici Grada i Mesne zajednice - Nada Berkuljan i Petar Andrejić. Uz ove dve institucije manifestaciju su podržali i Dom kulture, fitnes-klub “Fleks“, “Biserne kapi“, “Vojvodina“ a. d. i štamparija “Leonardo“.

ARHIVA: BROJ 218

ARHIVA: BROJ 217

ARHIVA: BROJ 216

ARHIVA: BROJ 215

ARHIVA: BROJ 214