Thu04182024

Azurirano03:15:55 PM GMT

Back INTERVJU LICE S NASLOVNICE Lice s naslovnice: Braca Živković, ugostitelj Opravdano poverenje

Lice s naslovnice: Braca Živković, ugostitelj Opravdano poverenje

  • PDF

Branislav Braca Živković je roćen 1982. godine u Pančevu. Osnovnu školu “Isidora Sekulić“ je završio takođe u Pančevu. Srednju ekonomsku školu i Srednju muzičku školu “Jovan Bandur“ je uporedno završio. Kada je odlučio da prekine sa školovanjem već je bio vlasnik diplome Visoke škole strukovnih studija u Beogradu.

Branislav je danas umetnički rukovodilac u KUD-a “Branko Cvetković“ u Beogradu kao i vršilac iste funkcije u KUD-u “Banat“ u Pančevu. Vlasnik je poznate starčevačke kafane “Đeram“ koja ove godine proslavlja 10 godina postojanja.

Kako ste se zainteresovali za muziku?
- Od malena me je zanimala harmonika. Voleo sam taj zvuk i virtuoznost muzičara koji sa lakoćom kontroliše instrument. Uz veliku podršku roditelja sa 11 godina sam počeo da sviram harmoniku i upisao muzičku školu. Malo po malo, instrumentom sam ovladao i danas sam vlasnik diplome srednje muzičke škole. Nikada me nije interesovalo da sviram u nekom orkestru, da “tezgarim“. Ponekad bi svirao kod prijatelja na rođendanima i to bi bilo sve.

Počeli ste da igrate folklor u osnovnoj školi?
- Pošto sam osnovnu školu pohađao u Pančevu tu sam i započeo karijeru kada je folklor u pitanju. Kao talentovan igrač ubrzo sam napustio mlađe grupe i prebačen u prvi ansambl KUD-a “Banat“. Kasnije sam još napredovao pa sam prešao u beogradski ansambl “Branko Cvetković“.

Biti umetnički rukovodilac je odgovorna funkcija?
- Sve je u folkloru ozbiljno i odgovorno sve zavisi od kompletnog timskog rada. Sticao sam iskustvo radeći kao asistent prvaku nacionalnog ansambla “Kolo“. Od prošle godine sam jedan od pokretača matičnog ansambla “Banat“ koji neko vreme nije postojao gde obavljam takođe funkciju umetničkog rukovodioca. Polako se stvari vraćaju na mesto i drago mi je zbog toga.

Vi ste vlasnik poznate starčevačke kafane “Đeram“?
- Zvanično jesam, ali kafana je porodična ideja i posao. Na placu na kom se nalazi objekat nekada je živeo moj deda i odrastao moj otac. Kasnije kada je moj otac gradio kuću ujedno je namenski predvideo mesto za lokal. Danas je to kafana “Đeram“. Sa radom smo počeli 2002. godine a 2. septembra ove godine obeležićemo jubilarnih 10 godina poslovanja.

Čime bi mogli da se pohvalite za ovih 10 godina rada?
- Prvo i najbitnije što je za pohvalu je to da za sve vreme rada u kafani se nije desio ni jedan incident. Nikada policija nije intervenisala niti je iko povređen. Za pohvalu je saradnja u kulturnim zbivanjima Starčeva, nije mala stvar kada se u lokalu na ručku pojavi Vladika Nikanor koji je bio u poseti našem mestu. Kada su se u akciji “Dolina jorgovana“ pojavili princ Karađorđević i Princeza od Linhenštajna, mis Srbije, poznati muzičari, bratimljenje Starčeva i Vinče, sve su to stvari zbog kojih se mi ponosimo i trudimo se da opravdamo naše poverenje koje nam je ukazano. Često smo izlazili u susret mesnim sportskim udruženjima, mnogim drugim udruženjima koja delaju u našem mestu pa čak i moto-klubu “Neolit“. Posebno nam je zadovoljstvo što imamo odličnu saradnju sa MZ Starčevo.

Posao je vremenom zahtevao da se proširi?
- Prvobitno je objekat imao 40 mesta danas prima 90 do 100 gostiju, plus letnja bašta sa fontanom koja ima 40 mesta. Kod nas se organizuju razne vrste proslava, najveće zadovoljsvo celoj mojoj porodici pričinjava činjenica da bračni par koji je pravio proslavu venčanja u našem objektu dođe ponovo pa proslavi krštenje pa se dešava da sledeće godine proslavi još jedno krštenje. Veoma je bitno da nam gosti nisu samo lokalni meštani nego i građani iz drugih naseljenih mesta. Tržište i poslovni planovi su zahtevali da se proširimo i postigli smo maksimum.

Kakvi su vam planovi za budućnost?
- Nastojaćemo da budemo što profesionalniji u poslu, domaći specijaliteti, ugodna atmosfera. Trudićemo se da sačuvamo stečeni imidž. Mladi koji završavaju ugostiteljstvo kod nas mogu da zavre ferijalnu praksu, neki od naših današnjih radnika su po završetku školovanja ostali da rade kod nas. Nastavićemo i dalje da učestvujemo u kulturnom i razvojnom životu našeg Starčeva. Za “Dane druženja“ ćemo ponovo organizovati takmičenje u spremanju nekog jela. Prošle godine je to bio svinjski paprikaš a ove godine će biti nešto drugo. Bitno je da kad ima volje za lepo druženje to postane tradicija koju će i generacije posle nas nastaviti.

ARHIVA: BROJ 218

ARHIVA: BROJ 217

ARHIVA: BROJ 216

ARHIVA: BROJ 215

ARHIVA: BROJ 214