Fri04192024

Azurirano12:56:41 PM GMT

Back KULTURA KULTURA UPRKOS LOŠEM VREMENU NASTAVLJENA TRADICIJA

UPRKOS LOŠEM VREMENU NASTAVLJENA TRADICIJA

  • PDF

Izložba slavskih kolača 2012
Kao i nekoliko prethodnih i ove godine je u Velikoj sali Doma kulture u našem mestu održana interesantna i dobro posaćena izložba slavskog kolača.

Idejni tvorac i glavni organizator ove manifestacije Željko Jovanović, post

ao je sveštenik i dobio službu u Novim Kozarcima kod Kikinde, pa je organizacija izložbe slavskog kolača bila pod znakom pitanja. Ipak uz nekoliko novih članova Udruženja ugostitelja “Hotelijer“ je odlučilo da se tradicija ove manifestacije ne prekida. Tog previše zimskog 12. februara hotelijerima se isprečila i snežna mećava praćena izuzetno niskom temperaturom ali i pored svega izložba slavskog kolača je bila izuzetno dobro posećena što je samo dodatni motiv da je vredelo truda. Ove godine je dvadesetak domaćica izložilo svoje ručno umešene slavske kolače, napravljene bez dodataka veštačkih boja i primesa već isključivo na način na koji su i vekovima pre toga domaćice spremale osnovno obeležje pravoslavne slave, slavski kolač.

Zbog loših vremenskih uslova mnoge pekare koje su najavile učešće nisu uspele da dođu, a zavejani behu i novinari gradske televizije. Ali je sve to nadoknađeno izvanrednim glumcem Milenkom Pavlovim koji je maestralno vodio čitav program ove manifestacije. U programu su učestvovali prvi i drugi ansambl Kulturno-umetničkog društva “Neolit“ i mladi tamburaški orkestar sa istim imenom. Nakon završetka manifestacije učesnicima je priređen koktel u galeriji “Boem“ a svi slavski kolači su poklonjeni domovima “Spomenak“ iz Pančeva i “Srce“ iz Jabuke u kojima borave deca bez roditeljskog staranja i kojima su pokloni svake vrste preko potrebni.

Ova izložba je realizovana najpre zahvaljujući pomoći od strane Mesne zajednice Starčevo, Grada Pančeva, Doma kulture Starčevo, AD “Vojvodina“, PD “Ras“, JKP “Starčevac“ i pekare “Boki“

Udruženje ugostitelja “Hotelijer“ proslavilo je svoju slavu Sv. Trifuna 14. Februara u maloj sali Doma kulture, u veselju i onako kako dolikuje. "