Wed04242024

Azurirano03:37:23 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO PONOVO SKUP DIPLOMATA U NAŠEM MESTU

PONOVO SKUP DIPLOMATA U NAŠEM MESTU

  • PDF

Veče iranske kulture u Starčevu
U starčevačkom Domu kulture u utorak 17. januara predstavljen je privredni razvoj Irana, njegova tradicija i narodne rukotvorine, u organizaciji Ambasade i Kulturnog centra te zemlje u Beogradu. Izložbi koja je priređena u čast 33. godišnjice iranske revolucije, prisustvovali su gradonačelnica Vesna Martinović sa saradnicima, poslanik Petar Andrejić, potpredsednik Saveta MZ Starčevo Jova Bajer, ambasadori i atašei nekoliko ambasada u Beogradu, a takođe i drugi predstavnici javnog i kulturnog života Pančeva i Starčeva.

Posetiocima ove izložbe, posle intoniranja državnih himni dveju zemalja, obratio se ambasador Irana. - Nadam se da ćemo večeras uspeti uz pomoć svih prijatelja koji su se angažovali u organizovanju ove večeri donekle da vas upoznamo sa kulturom i istorijatom islamskog Irana. Posebno se zahvaljujem gospođi gradonačelnici i njenim kolegama, svima koji su pomogli u organizovanju ove manifestacije rekao je pozdravljajući posetioce NJegova Ekselencija Abolghasem Delfi, ambasador Irana u Beogradu.

Ambasador je govorio o razvoju svoje zemlje u protekle 33 godine, koliko je prošlo od svrgavanja šaha Irana Reze Pahlavija, o teškoćama kroz koje zemlja prolazi i pretnjama zapadnih sila. On se osvrnuo i na saradnju Irana i nekadašnje SFR Jugoslavije, kada je vrednost robne razmene dostizala milijardu dolara godišnje, izrazivši nadu da će, kao posledica razvoja dobrih međusobnih političkih odnosa, Srbija vrlo skoro dostići približno isti nivo, pre svega kroz distribuciju energenata. NJegova Ekselencija Abolhasem Delfi je gradonačelnici Vesni Martinović i domaćinima uručio prigodne poklone, a u okviru predstavljanja Irana izveden je i kraći kulturno- umetnički program. Svečanost je završena prigodnim koktelom na kome su služeni i slatkiši spravljeni po recepturi iz dalekog Irana.

Starčevcima je ovo bila nova prilika da se upoznaju sa kulturom i dostignućima dalekih zemalja, posle Angole, Kube i Brazila, predstavio se i Iran, a diplomatski kontakti na nivou poseta ambasadora postoje od ranije i sa SAD i Austrijom. Očekuje se da će u naredmo periodu biti organizovano veče italijanske i nemačke kulture.