Sun04212024

Azurirano03:37:23 PM GMT

Back SPORT SPORT IZVIĐAŠTVO: Svetosavski susreti

IZVIĐAŠTVO: Svetosavski susreti

  • PDF

Tradicionalna izviđačka “Evrovizija“, takmičenje izviđača Srbije u pevanju izviđačkih pesama ove godine je održana u beogradskoj opštini Rakovica. U velikoj sali Centra za kulturu sakupilo se blizu pet stotina izviđača iz cele Srbije. Starčevački skauti su ove godine bili izuzetno dobro pripremljeni jer je većina članova tamburaškog orkestra “Neolit“ odavno u izviđačkim vodama. Ostatak TO “Neolit“ se vrlo brzo uklopio i postao deo izviđačke ekipe koja je poslednjih mesec dana vredno radila na pesmi koja je pripremljena za ovo takmičenje. Poznati hit Đorđa Balaševića “Računajte na nas“ sa preuređenim tekstom autora Daniele Jajić i uz usklađivanje za tamburaško izvođenje kompozitora Pere Poljaka postao je dobitna kombinacija u izviđačkom okruženju. Cela sala je vrlo brzo savladala tekst i jednoglasno otpevala refren uz tamburašku pratnju. Vrlo strog i kompetentan žiri (jedna članica žirija je etnomuzikolog u penziji) ocenila je nastup starčevačkih tamburaša-izviđača sa 145 poena čime su ubedljivo zauzeli prvo mesto na ovom izuzetno kvalitetnom muzičko-izviđačkom festivalu. Treba dodati da drugoplasirana ekipa nije sakupila ni sto poena i to govori o kvalitetu Starčevaca.

Na ovom takmičenju učestvovalo je dvadesetak ekipa a dok je žiri odlučivao o pobedniku tamburaši-izviđači iz Starčeva revijalno su svirali pesme iz svog repertoara. Dok se čula melodija pančevačkog kola izviđači iz sale su zaigrali uz zvuke tamburice a primaš Aleksa je sišao sa bine i svirao članovima žirija “na uvce“ što je propraćeno gromoglasnim aplauzom. Sve vreme nastupa članovi TO “Neolit“ bili su u neolitskim odorama što je izazvalo interesovanje u publici o starčevačkim neolićanima. Nakon završetka takmičenja pale su i mnogobrojne ponude o gostovanjima izviđača-tamburaša iz Starčeva u Jagodini, Smederevskoj Palanci, Beogradu...

Nakon završetka takmičenja Starčevci su obišli Avalski toranj i proslavili prvi ovogodišnji pehar u “Meksu“. Pobednička ekipa je bila u sastavu:

muški vokal - Uroš Jajić;
ženski vokali - Magdalena Kozačenkov i Đurđina Petrov;
kontrabas - Bojan Mišković;
čelo - Filip Stanković i Ivan Lapić;
prim - Aleksa Starčev, Ivan Tisevski i Marko Matović;
hor - Lara Tomić, Miroslav Milinković, Mima Milenkovski i Filip Stanišković.