Tue04232024

Azurirano03:37:23 PM GMT

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

  • PDF

Januarski praznici
Dugo očekivani januarski praznici su konačno stigli. Božićne i novogodišnje praznike svi očekujemo sa posebnom radošću kao što je bilo i ove godine, samo smo bili uskraćeni za snežni pokrivač koji daje poseban ambijent zimskim slavljima.

Badnje veče dočekano je i proslavljeno svečano uz do sada najveći plamen badnjaka oko koga je bio veliki broj starčevaca i gostiju koji su posle molitvenog dela bili posluženi toplim vinom i rakijom, a mališani slatkišima. U toku večeri čula se na sve strane pesma korinđaša koji su obilazili domaćinstva koja slave badnje veče, a domaćice ih častile sa uobičajenim poklonima za tu priliku.

Božićno jutrenje i sveta liturgija su molitveno proslavljeni uz veliki broj vernika na bogosluženjima. Po već ustaljenom običaju posle liturgije i pročitane poslanice parohijani i gosti su posluženi u parohijskoj kancelariji pićem i mezom koju su zajedno pripremili Crkvena opština i Mesna zajednica.

Sveti Vasilije i srpska Nova godina molitveno su proslavljeni kao i Bogojavljenje kada je osveštana Sveta vodica koju su vernici nosili u svoje domove da je koriste u toku godine.

Za Svetosavsku proslavu recitatorima su podeljene pesmice koje će posle svete liturgije i rezanja slavskog kolača da recituju u crkvi.

Na prazničnim bogosluženjima sveštenik se zahvaljivao svima koji su dali priloge za oslikavanje hrama. A isto tako pozvao da dođu koji još žele da budu donatori za oslikavanje pošto je ostao još veliki dug ikonopiscu za njegov rad na oslikavanju našeg u okolini najlepšeg hrama.