Fri04192024

Azurirano10:21:21 AM GMT

Back Home

Dejan Stojadinović, poverenik Ujedinjenih regiona Srbije za Starčevo:

  • PDF

- Prethodnih dana imali smo priliku da čujemo da su UjediNJeni regioni Srbije okupili tim stručnjaka koji su napravili Program za poljoprivredu. Taj program temelji se na udvostručavanju agrarnog budžeta, ukidanju uslovljavanja isplate subvencija poljoprivrednicima plaćenjem doprinosa za PIO, vraćanju podrške nekomercijalnim gazdinstvima, pravednijoj distribuciji budžeta, izgradnji poljoprivrednog zemljišta, orijentaciji ka preradi hrane i izvozu, reformi institucija podrške poljoprivrednicima i Direkcije za robne rezerve, udruživanju poljoprivrednika, ispunjavanju uslova za pristup EU fondovima, tiču se i nas Starčevaca. Na tribinama koje najavljujemo za naredni period, želimo da čujemo i predloge Starčevaca. I neće to biti samo priča, radimo na tome da se svi dobri predlozi usvajaju i da se dalje insistira na njihovom sprovođenju.

Pet posto ukupnog republičkog budžeta mora biti izdvojeno za agrar. Neophodno je napraviti registre domaćinstava, popisati nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva, prvenstveno ona kojima je to jedina delatnost. Subvencije nikako ne treba uslovljavati krutom poreskom politikom. Sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta moraju se vratiti lokalnoj samoupravi, odnosno mesnoj zajednici popto, prema važećem zakonu, 40% sredstava ide republici, 30% pokrajini i 30% gradu, a to nije korektna raspodela. Pre nekoliko nedelja, Ujedinjeni regioni Srbije predložili su i mere za poboljšanje položaja trudnica i porodilja, kako bi umesto 65%, primale 100% svoje zarade dok su na bolovanju. Prema toj inicijativi, i nezaposlene porodilje trebale bi godinu dana da primaju 20.000 dinara. Napredovanje i razvoj možemo računati samo ako država pruži konkretnu podršku i olakšice.

Ujedinjeni regioni Srbije inicirali su i uspeli da realizuju još nekoliko važnih pitanja. Nakon usvajanja čak dve inicijative u Skupštini Srbije koje su potekle od Ujedinjenih regiona, gradovima i opštinama iz republike se vratilo više novca nego što je to bio slučaj do sada. Ideja je bila da se deo tog novca ravnomerno rasporedi svim mesnim zajednicama u naseljenim mestima kako bi se postigao efekat njihovog ujednačenog razvoja. Ipak, na aktuelnoj gradskoj vlasti ostaje odgovornost kako će ta sredstva biti utrošena. Nismo zadovoljni načinom preraspodele tih sredstava koja su se gradu vratila zahvaljujući inicijativi Ujedinjenih regiona. Mislimo da može bolje i pametnije.

Na kraju, svima bih poželeo ostvarenje pomenutih inicijativa kao najbolju želju koja se može poželeti i ispuniti u 2012. godini.