Thu04252024

Azurirano06:47:19 PM GMT

Back KOMENTARI UOPŠT(in)AVANJE uOPŠTINAvanje UOPŠT(in)AVANJE uOPŠTINAvanje

UOPŠT(in)AVANJE uOPŠTINAvanje

  • PDF

Još malo pa 9. decembar, dan D za prihvatanje kandidature ove napaćene zemlje za ulazak u Evropsku uniju. A, da li će to išta suštinski promeniti, kada je u pitanju mali čovek - mnogi se danas pitaju! Naročito, ako se zna šta se sve dešava u Grčkoj, Italiji, Irskoj... I dok jedni još uvek kako-tako veruju u taj smer kretanja, oni drugi misle da kormilo treba okrenuti na sasvim drugu stranu...

U epizodi: Dal' na istok il' na zapad

Tračoslava (sedeći na klupi, po starom-dobrom kluparskom običaju): - I, dis', bre, komšo, ja s' baš zabrinula za tvojo zdravlje! Nema te da divanimo? Šeširdžija (sede pokraj nje zabrinutoga lica): - Ma, ni mi je do ničeg'! Gadno se piše nama seljacima ionako, pa još ova muka što Dunav nikak' da s digne... Tračoslava (zbunjeno): - A, što se on ima dizati?!
Šeširdžija (tugaljivo): - I, bre, slatka komšinka, kak' nema... Ta, brez visoke vode, stoju barže, a kad one stoju, ondak ne možemo ni kukuruz da prodavamo u inostranstvo, a ondak se ne da ni 'lebom 'raniti.
Grmalj (s pivom u ruci): - Ooo, jal se to opet vazda čantra o polit'ci! Ma, ne ber'te brige vi paori, sve će te vaše kuruze majčica Rusija otkupit' samo za naranit' vever'ce. Evo ko ova, rec'mo, fijuuu-fii..
Sponzorojka (prolazi glasno lupkajući ogromnim potpeticama šetajući ultra-fensi pudlicu): - Zn'či, koji ljak-se! Mis'im, nije to veverica, jeee - ovo je pedigrirana pudla a la Mocareli, koju mi je poklonio moj čko-de iz Milana. Pazario je direktno kod bruka uzgajivača iz Padove, kad me odfurao da me upozna sa svojim poslovnim partnerima!
Grmalj (cvrcnu jedan mega gutljaj): - Hik, groook! O, mo'š misliti kak'i su to parteri. Al, nećete se bogme jošte dugo halaliti na račun žabara, a jok! Propađoše načisto! Evo i oni Breluskoni, glavni "partner za orgiju" ljosnuo pre neki dan! Ma, nema viš' 'leba, od tu Jevropsku Uniju.
Student (naiđe noseći stari komjuter na reciklažu): - Teško je da su baš u potpunosti gotovi! Da nije tako mi se ne bi toliko grčili da budemo deo njih! Evo čak i dojučerašnji radikali to podržavaju!
Grmalj (iscevči pivkana do dna): - Ma, ko, bre, hik! Sva ta bagra sve bi dadnula za šaku evrova, pa i svetu srpsku zemlju! Sve će, bre, da rasprodadu onijem zapadnim gulikožama, a mi ćemo da budnemo nji'ovi robovi, da rad'mo za bednu crkavicu, dok se samo poneki doušnici bidnu baškarili.
Student: - Uopšte nije toliko bitno da li ćemo postati deo Evropske unije i li ne, koliko je važno da prihvatimo i primenimo standarde življenja, čime će biti umanjena korupcija, partokratija, vladavina kriminala, sveopšti haos koji svakog dana uzima danak.
Grmalj: - Ma, šijo mi ga Đura, koji sistem, bre! Sve su to trice i kučine! Srk, cangr (razbi praznu flajku!)
Student: - Živa istina! Šta će nam njihov sistem kad mi sve sami najbolje recikliramo - u param-parčad!
I, svi su oni tako, slučajno ili namerno, ali, ipak, zajedno, nastavili da traže smer za neku bolju budućnost...
Ah, da, umalo da zaboravim - u starčevačkoj opštini ništa novo, osim što je opasno za'ladilo, vrše se pojedinačni priključci na kanalizaciju, grubi radovi na vrtiću su pri samom kraju, odbojkaški “Borac“ je na vrhu tabele prve lige, a i fudbalski je tu negde na vojvođanskom istoku, mada je nakon utakmice nezasluženo izgubljene tekme s “Proleterom“ iz Banatskim Karlovca, mogao da zaposedne i samo čelo. Tome je umnogome kumovao i pristrasni arbitar, koji se ovoga puta nekako “provukao“...