Wed04202022

Azurirano09:26:14 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator Istorija: Crvenoarmejci

Istorija: Crvenoarmejci

  • PDF

U ovom broju "Starčevačkih" objavLjujemo fotografiju s početka osamdesetih snimLjenu prilikom polaganja venaca na spomenik poginulim Crvenoarmejcima koji se nalazi na ulazu u Starčevo iz pravca Pančeva.

Tokom socijalizma, neizostavni deo ceremonije proslave dana oslobođenja Starčeva, 4. oktobra, bilo je i svečano polaganje venaca na ovaj spomenik od strane članova mesnog odbora i veterana, bivših pripadnika antifašističkih snaga. Kako je socijalistički režim u Jugoslaviji slabio, tako su i državni praznici kao jedno od najvećih obeležja perioda SFRJ, polako prestali da se svečano proslavLjaju. Samim tim i polaganje venaca na spomenik palim Crvenoarmejcima je izgubilo na značaju i skoro potpuno izostavLjeno.

Dana 9. maja 2010. godine, povodom Dana pobede nad fašizmom, članovi Društva srpsko-ruskog prijateLjstva "Dositej Obradović" iz Pančeva, zajedno s predstavnicima MZ Starčevo položili su cveće na ovaj spomenik, o čemu ste imali priliku da čitate u 196. broju "Starčevačkih novina".

Nešto više o spomeniku poginulim Crvenoarmejcima može se naći u knjizi Rose Svirčević "Spomenici iz NOR-a i revolucije na teritoriji opštine Pančevo" objavLjenoj od strane Narodnog muzeja u Pančevu 1977. godine. U tekstu na 82. str. autorka knjige o ovom spomeniku napisala je sledeće: "Spomenik poginulim Crvenoarmejcima nalazi se na ulazu u Starčevo iz Pančeva. Podignut je 1945., a podigao ga je Narodni front. Izrađen je od veštačkog kamena u obliku piramide visine 2m, širina osnova stuba 80cm, prema vrhu se sužava, gde je osnova 40cm. Ceo spomenik je na stepenastom postoLju, ograđen betonskim stubićima koji su povezani gvozdenim lancima. Na njemu je ispisan tekst na srpskohrvatskom i ruskom jeziku."