Mon01032022

Azurirano09:26:14 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator ŠKOLSKE VESTI - VUKOVAC - RADOVI UČENIKA OŠ “VUK ST. KARADŽIĆ”

ŠKOLSKE VESTI - VUKOVAC - RADOVI UČENIKA OŠ “VUK ST. KARADŽIĆ”

  • PDF

TRIBINA Škola za sve
U prostorijama Kreativnog kulturnog kluba u Starčevu 25. oktobra u organizaciji OŠ “Vuk Stefanović Karadžić“ organizovana je tribina pod nazivom “Naša škola - škola za sve“. Tema tribine je bila obrazovanje dece iz osetLjivih grupa i dece sa teškoćama u razvoju u redovnim školama, i deo je aktivnosti na projektu Ministarstva prosvete i nauke, u okviru programa “Osnaživanje škola za inkluzivno obrazovanje“.

Na tribini su govorili predstavnici Škole, učiteLjice LJiLjana Velinov i Slađana Stavrov, roditeLj Slavica Jeftić i predstavnici Inicijative za inkluziju “VelikiMali“, Nataša Milolević (psihološkinja) i Valentin Zavišić (defektološkinja). Konferansije ove tribine je bila Dragana Lalić, psihološkinja Škole iz Starčeva.

CiLj ove akcije je da se zaposleni prosvetni radnici i roditeLji obuče za rad na uspešnom ukLjučivanju i kvalitetnom obrazovanju dece iz osetLjivih grupa. Ovaj projekat će trajati do aprila 2012. godine a SN će pratiti sve aktivnosti koje će se u okviru ovog projekta odvijati u našem mestu.

VUKOVAC - RADOVI UČENIKA OŠ “VUK ST. KARADŽIĆ”

Na krilima mašte

Jednog jutra sam se probudila od čudnog i podjednako glasnog laveža psa. Razgrnula sam zavese u svojoj maloj sobi, i ugledala kako sitne pahuLje padaju sa neba. Kada sam spustila pogled na donji deo dvorišta, videla sam belo tlo sa ponekom travkom koja je izvirivala iz snega. Sve je bilo predivno. Izgledalo je kao da je tu trebalo da se održi neka žurka. Sve je bilo savršeno. Na sredini dvorišta se nalazilo klizalište. Veliko klizalište. Na njemu se klizalo nekoliko dece i svi su bili veoma vešti. Izvodili su okrete, skokove i drugo. Onda sam i ja odlučila da im se pridružim. Obula sam tirkiznu bluzu i crne helanke. Obula sam bele klizaLjke sa crnim petrlama. Kada sam došla na klizalište, počela sam da klizam. Osećala sam kako me neka čudna sila pokreće. Poletela sam, zatvorila sam oči. Kada sam ih otvorila našla sam se u svojo sobi. NapoLju, umesto snega, padala je kiša. Shvatila sam da je to bio samo san.
Bilo kako bilo, uvek ću pamtiti taj san.

Ana Marija Dimitrić 5/3

Jesenje boje moga sela

Svako jutro rađa novi život, nove događaje, novi dan. Jesenje jutro je puno boja, poput duge, koja se razlila po nebu Jesen je lepa ali ponekad i kišovita. Od ranog jutra domaćice vredno spremaju zimnicu od crvenih paprika i krastavaca. Jesenje jutro nam daruje osmehe o dečije žagore , niske temperature i lake izmaglice. Drveće dobija nove haLjine od žutih i crvenih listića. Sunce kao velika žuta lopta još rasipa svoje blede zrake po zemLji. Trava pognute glave pokušava da zadrši svoju zelenu boju, ali trud je uzaludan. Ptice su napustile svoja topla gnezda i odletele na jug. Sve je drugačije. Ulice su pune žutih listica, a samo još po neki vrabac svojim cvrkutanjem najavLjuje novi dan.
Jesenje jutro dolazi i sutra, pa ga treba dočekati spremno i sa osmehom na licu. Jesen je jedna od najlepšim godišnjih doba i puna je raznih boja.

Katarina Šoštarić 7/3

Moja plava zvezda

Osećam umor i legla sam u krevet ranije nego obično. Ležim budna i kroz prozor gledam crno nebo obasuto sjajnim zvezdama sijajući i trepereći. Kao da me pozdravLjaju i pozivaju da lebdim sa njima. to je nemoguće, ali tu je mašta. ZamišLjam plavo nebo sa ponekim belim oblačkom. Ali gde su zvezde? Tu su, ali su plave i sjedinile su se sa plavetnilom neba. Možda jedna mala sjajna zvezda koju sam gledala na crnom nebu sada šaLje plavu svetlost i pozdravLja me. ZamišLjam kako treperi i šaLje mi plavi pozdrav. Moja zvezda lebdi plavetnilom neba i ja sa njom svetloplava obasjana.
Da li je to moguće? Zašto se pitam, pa u mašti može sve.

Ivana Kojić 6/1

Ah ta mašta...

Maštam da mogu da budem neki super-čovek. Da mogu da letim i pomažem Ljudima.
Voleo bih da imam crno-plavi kaput s aznakom orla. Bio bih mišićav, pantalone bi mi bile crne i imao bih bele naočare. Jednog dana popeo sam se na vrh zgrade i posmatrao šta se dešava. Odjednom sam ugledao četiri crna kombija koja su se kretala ka banci. LJudi sa maskiranim licem izašli su iz kombija, uzeli velike torbe i ušli u banku. Tamo je bila moja baka, koja je htela da podigne penziju. Bili su naoružani puškama i bombama. Otvorili su sef, uzeli pare i moju baku. Brzo sam poleteo ka banci da je spasim. Oni su otišli kombijem. Ja sam ih jurio i bacio lepak na njihove gume. Odmah su zastali. Ušao sam unutra spasio baku, a pLjačkaše sam pretvorio u muvice. Novac sam vratio banci i otišao kući da se odmorim.
To ja maštam, a da li će se to i ostavriti to ne znam.

Predrag Veličković 5/1

U STARČEVAČKOJ ŠKOLI

Šeširijada i drugo

Školsko dvorište u starčevačkoj školi 5. oktobra ove godine šarenilo se kao cvetna bašta usred proleća. Đaci OŠ “Vuk Stefanović Karadžić'“ su svoje pametne glavice ukrasili raznoranim šeširima posebno pripremLjenim za tu priliku. Krajem prošlog meseca u Školi, učenici su uz pomoć svojih učiteLja i nastavnika priredili predstavu za svoje bake i deke pod nazivom “Sunčana jesen života“. Hol u školi je i ovoga puta bio “tesan“ za sve one koji su želeli da odslušaju ovu interesantnu predstavu. Prigodne recitacije i kratke priče izmamile su i po koju suzu onima kojima su upućene. Nakon završetka priredbe poklon je dobila i učiteLjica Milenka Stamenković Cica, koja je završila svoj radni vek i otišla u zasluženu penziju.

U dvorištu starčevačke škole 3. oktobra posađeno je 10 stabala raznog listopadnog drveća. Svaki razred u školi je posadio po jedno drvo, kao i deca iz vrtića i zabavišta a planirano je da se ta akcija sprovodi svake godine.

Festival hrane

U školskoj sali 13. oktobra održan je festival hrane koji je bio u organizaciji nižih razreda učenika Osnovne škole, zabavišta i vrtića. Na švedskom stolu moglo se naći više desetina raznih specijaliteta, kako slanih tako i slatkih. Pored toga bilo je i raznog voća i povrća, kao i zimnice. Đaci su napravili panoe na kojima se moglo videti i naučiti šta je zdrava a šta nezdrava hrana, koliko se čega pravilno treba konzumirati da bi bili zdravi i dugovečniji. Prigodni recital na temu hrane bio je ispraćen velikim aplauzom, kao i tamburaši kojima se ova priredba i završila. Interesantno je bilo videti kako se male kuvarice snalaze u pripremanju voćne salate i kako mali poslastičari prave limunadu.