Thu05192022

Azurirano05:53:17 PM GMT

Back SPORT SPORT IZVIDJAŠTVO: 100 godina - mladi!

IZVIDJAŠTVO: 100 godina - mladi!

  • PDF

Osmu smotru izviđača Srbije otvorenom je proglasila je ministarka omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Snežana Samardžić-Marković. Svečanost je ujedno bila i obeležavanje jubileja sto godina izviđača u Srbiji. Poštujući ideju izviđača, duh igre, izazova i tradiciju okupljanja na smotrama koje se svake četvrte godine održavaju u jedinstevenom gradu pod šatorima u Šapcu je od 10. do 20. 8. 2011. godine bio svojevrsrni svet u malom. Došli su tu izviđači, skauti iz Velike Britanije, Izraela, SAD, Finske, Italije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hecegovine, Crne Gore i Hrvatske. Pod sloganom “Svi su ovde mladi“ Savez izviđača Srbije pod šatore Osme smotre objedinio je brojne izviđačke odrede iz svih krajeva Republike. Ukupno je bilo preko 2000 skauta. Starčevački vod izviđača predvodio je načelnik OI “Nadel“, Predrag Stanković. Izviđači su bili podeljeni u pet naselja koja su nosila nazive naših nacionalnih parkova: Fruška Gora, Tara, Đerdap, Kopaonik i Šar Planina.

Za organizaciju svakodnevih aktivnosti u kampu Letnjikovac i izletima van grada bio je zadužen veliki tim izviđača i volontera koji su se pridružili na čelu sa starešnom smotre Velimirom Miloševićem. Aktivnosti su planirane tako da izviđači budu angažovani od sedam ujutru do povečerja u 23 časa. Od subote pa u toku narednih pet dana po jedno od naselja će dolaziti na stari grad gde će biti takmičenja na vodi: vožnja amfibijom, veslanje u čamcu sa vanbrodskim motorom, plivanje, pecanje i vožnja kanua. Drugo naselje će ići u Zasavicu i S. Mitrovicu u posetu muzeju i ostacima Rimskog grada. U Zasavici su bile različite radionice i vožnja brodom. Sledeća aktivnost bila je na hipodromu gde je postavljena veštačka stena, a takođe i poligon za hajdučke veštine. U okviru kampa bile su različite radionice izviđačkih veština, starih zanata, poligon spretnosti, sličan vojnoj obuci tako da su izviđači bili po čitav dan aktivni. U večernjim časovima na bini je organizovan kulturno zabavni program, koncerti, video projekcije, izviđački program po naseljima i predstavljanje kultura inostranih gostiju. Zapaženi su bili Izraelci sa narodnim plesom uz koje je plesala i publika. Jedan dan je bio rezervisan za podršku lokalnoj zajednici, Starčevački skauti su farbali radijatore u osnovnoj školi “Janko Veselinović“. Pored toga izviđači su pomagali u rasadniku, uredili parkovsku površinu oko škole i na taj način ostavili nešto vidljivo i korisno za zajednicu nakon odlaska.

Ono što je najznačajnije za ovu smotru je zajedništvo. Dosta izviđača je došlo iz inostranstva i oni su oduševljeni gostoprimstvom, stekli su nove poznanike i prijatelje. Poruka sa smotre čiji je moto bio “100 godina mladi“ je da izviđači u ovim vremenima ponovo traže najbolji put za uključivanje što većeg broja mladih u izviđački pokret Srbije zato što njihov program predstavlja vrednost koju poznaje i priznaje i Srbija i Evropa i Svet.