Thu05192022

Azurirano05:53:17 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator PRVOG SEPTEMBRA U SRBIJI POČELA NOVA ŠKOLSKA 2011/2012. GODINA

PRVOG SEPTEMBRA U SRBIJI POČELA NOVA ŠKOLSKA 2011/2012. GODINA

  • PDF

Dragi naši đaci-prvaci, srećno!

U školsku 2011/12. godinu upisano je sedamdesetdvoje predškolske dece godišta od marta 2005. godine do marta 2006 . godine i podeljeni su u četiri vaspitne grupe koje vode vaspitači: Jasmina Rulić, LJiljana Todorov, Đurena Veljković i Daniela Jajić. Rad će se odvijati u dve smene od po dve nedelje u podnevnom boravku. Mešovitu grupu vode vaspitači Marijana Fara i Danijela Minić, upisano je dvadesetčetvoro dece uzrasta od 3 - 5,5 godina i u njoj se sprovodi celodnevni boravak.

Pripremni predškolski program je deo obaveznog devetogodišnjeg vaspitanja i obrazovanja i ostvaruje se u okviru predškolsog vaspitanja i obrazovanja u okviru dnevnog četvoročasovnog rada sa decom. Deca su obavezna da pohađaju pripremni predškolski program u trajanju od devet meseci, s tim da je septembar mesec adaptacije i prilagođavanja na novu sredinu. Na kraju školske godine deca dobijaju uverenja o pohađanju s kojima se upisuju u prvi razred, izostanci se pravdaju lekarskim uverenjem.

U godini pred polazak u školu zadaci vaspitno-obrazovnog rada su:

- Podsticanje osamostaljivanja detata;
- Pružanje podrške fizičkom razvoju;
- Jačanje socio-emocionalne kompetencije;
- Pružanje podrške saznajnom razvoju;
- Negovanje radoznalosti;
- Podsticanje kreativnosti i uvažavanje individualnosti;

Pripremni predškolski program se realizuje kroz aktivnosti iz sledećih oblasti:

Razvoj dečijeg govora i komunikacija, razvoj početnih matematičkih pojmova, likovno vaspitanje, muzičko vaspitanje, upoznavanje dečije okoline i fizičko vaspitanje. Uloga vaspitača je da u toku realizacije programa kreira sredinu, osluškuje potrebe i uvažava ličnost deteta, a sve to u saradnji sa stručnim timom u školi, pedagogom, psihologom i roditeljima.

U okviru redovnog programa sprovodi se i program inkluzivnog obrazovanja koji ima za cilj da u skladu sa zakonskim i drugim propisima, kao i na osnovu dosadašnjeg iskustva, dugoročno unapredi rad sa decom sa posebnim potrebama, invalidnom decom i decom iz marginalizovnih i osetljivih društvenih grupa i da im obezbedi jednako pravo na obrazovanje i dostupnost obrazovanja i vaspitanja bez diskiminacije i izdvajanja dece. Ustanova uključuje decu sa posebnim potrebama u redovne grupe i za njih se izrađuje individualni obrazovni plan (IOP), kojim se utvrđuje prilagođen i obogaćen način obrazovanja i vaspitanja deteta i podrazumeva individualizovanje pristupa i metoda.

Roditelji daju saglasnost za sprovođenje IOP-a , a realizuje se u saradnji sa stručnim timom u školi, pedagogom i psihologom. Nakon pohađanja pripremnog predškolskog programa deca su sa svojim znanjem i iskustvom spremna za polazak u školu, a sve to kroz igru i dobro raspoloženje što je glavna odlika predškolske ustanove.

dipl. vaspitač Daniela Jajić

Svaki đak, svojoj učiteljici
Povodom polaska đaka prvaka u školu, kojih je ove godine mnogo više nego prethodnih, kao i svake godine je bila upriličena priredba u školskoj sali za same prvake ali i njihove roditelje, bake, deke i ostalu rodbinu. Priredbu su kao i svake godine priredili đaci nekada četvrtih razreda a sada petaci koji se od učiteljica zvanično rastaju, a za one đake koji kod tih istih učiteljica dolaze. Učiteljice: Miroslava Jovanov, Milena Stanojev-Kurtiš, Slađana Stavrov i Slađana Kostić su velikom ljubaznošću prihvatile pomalo zbunjene prvake koje će, nadamo se, zahvaljujući velikom dosadašnjem iskustvu u naredne četiri godine naučiti mnogim važnim stvarima koje će im ostati do kraja života.

Ove godine je u prvi razred upisano 92 učenika u četiri odeljenja i to je mnogo više od predhodne godine kada ih je upisano 71 u samo tri odeljenja.

Evo šta kažu i neki od roditelja prvaka:

Oliver Kostić, otac Tamare Kostić:
- Ovo mi je treći put da dovodim đaka prvaka u školu pa sam već donekle priviknut na sve ovo što sledi uz polazak u prvi razred. Malo me plaše obaveze, pogotovu zbog stranih jezika. Najmlađa ćerka mi je mnogo opuštenija od starije dece pa se nadam da će mnogo lakše da se uklopi u školske obaveze.

Biljana Matičić, majka Ivane Matičić:
- Izuzetno sam uzbuđena jer mi je prvi put da šaljem dete u školu. Smatram da je Ivana vrlo opuštena i komunikativna i da će se veoma lako privići na školu. Oprema za đaka prvaka je izuzetno skupa ali nas to neće sprečiti da svome detetu priuštimo sve ono što mu je potrebno.

Zlatan Anđelković, otac Nede Anđelković:
- Osećam se lepo mada mi se ovo događa po drugi put. U sali je bilo izuzetno vruće pa se trudim da dođm do vazduha.. “Besplatno“ školovanje je veoma skupo pogotovo što radim sam a ima nas četvoro. Starije dete mi ide u šesti razred. Mlađa ćerka je druželjubiva i ne sumnjam da će se lako uklopiti u razred.

Radna subota u vrtiću i školi
Radnu subota 10. septembra vaspitači su iskoristili za uređenje dvorišta u vrtiću. Majstori škole Saša i Zoran su odradili majstorski deo nameštanje lanaca i sedišta na ljuljaškama i klackalicama, a vaspitačice i tetka Bilja su bile zadužene za farbanje i uređenje travnjaka. Već narednog dana deca su primetila razliku jer su vesele boje dale sasvim drugačiji izgled, a i sprave koje su u funkciji omogućuju deci kvalitetniji boravak na svežem vazduhu što je takođe jedna od bitnih aktivnosti u vrtiću.

Deci ovog uzrasta za pravilan rast i razvoj motorike je potrebno što više kretanja i razvijanja različitih kretnih navika (trčanje, skakanje, provlačenje..) jer imaju puno energije koju treba da ispolje.

Učenički kros na stadionu
Istoga dana u školi je održan tradicionalni jesenji školski kros na kome su učestvovali svi učenici Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić“ Kros je trčan na pomoc'nom terenu FK-a “Borac“ u Starčevu. Po razredima rezultate su postigli sledeći učenici:

Radeka Sandra 1/4, Mačkić Mihajlo 1/3, Stamenković Tijana 2/3, Đurišić Milan 2/1, Salihović Tamara 3/2, Radeka Filip 3/1, Korica Sofija 4/3, Šoštarić Aleksa 4/1, Smiljić Marijana 5/1, Andrić Vladan 5/2, Jović Dragoslava 6/3, Pećanin Goran 6/1, Janićijević Ana 7/2, Vesa Miroslav 7/2, Cvetković Nataša 8/1 i Tasić Uroš 8/2.