Thu05192022

Azurirano05:53:17 PM GMT

Back INTERVJU INTERVJU SNEŽANA ANTONIJEVIĆ, DIREKTOR OSNOVNE ŠKOLE ”VUK ST. KARADŽIĆ”

SNEŽANA ANTONIJEVIĆ, DIREKTOR OSNOVNE ŠKOLE ”VUK ST. KARADŽIĆ”

  • PDF

Škola je potpuno spremna
- Ove godine imamo ambiciozan plan, ali ne što se tiče dešavanja. Ona su postojala i ranije, ali u okviru Škole. Ove godine smo odlučili da sve svoje aktivnosti javno predstavimo kako bismo motivisali učenike da sa još većom željom učestvuju u radu mnogobrojnih sekcija.

Ove godine u OŠ “Vuk Stefanović Karadžić“ u Starčevu, upisano je više prvaka nego prošle? Mi smo jedno od retkih mesta gde je situacija takva, obzirom da je ove godine u Srbiji upisano 1.897 đaka manje u odnosu na 2010. godinu?
- Da, napokon, ove godine je upisano više dece (92) nego prethodnih godina i zadržali smo četiri odeljenja prvog razreda. Inače, za prethodne tri godine Škola je izgubila pet odeljenja, dva u razrednoj nastavi i tri u predmetnoj. Situacija i u drugim školama je slična.

Imate ambiciozni plan za ovu godinu. Kakve će sve manifestacije biti održane?
- Ove godine imamo ambiciozan plan, ali ne što se tiče dešavanja. Ona su postojala i ranije, ali u okviru Škole. Ove godine smo odlučili da sve svoje aktivnosti javno predstavimo kako bismo motivisali učenike da sa još većom željom učestvuju u radu mnogobrojnih sekcija. Ove godine ćemo obeležiti Dan zdrave hrane, Dan tolerancije, Dan starih lica, Dečiju nedelju, Dan poezije, Dan škole, Dan porodice, Dan planete Zemlje... Ono što je novina je da od prvog oktobra počinjemo sa školom tkanja, keramike i filca za decu. NJihovi radovi biće izloženi u decembru u sklopu prodajne izložbe dečijih rukotvorina, kako kod nas u Stačevu, tako i u gradu.

Starčevačka škola može da se pohvali i video nadzorom i školskim policajcem. Da li je time bezbednost dece na najvišem nivou?
- Zgrada škole pokrivena je video nadzorom pre tri godine. Ugrađeno je šesnaest kamera, od kojih četiri pokrivaju dvorište, a ostale su unutar zgrade škole. Od kada je video nadzor instaliran u školi smanjen je broj incidenata jer ne samo da premotavanje snimaka pomaže da se nakon nekog događaja vidi šta se stvarno desilo, već deluje i preventivno. Samo saznanje da su kamere prisutne čini da se đaci ponašaju drugačije. Primetno je da je ponašanje učenika po hodnicima drugačije. Pored video nadzora imamo i alarmni sistem koji je već nekoliko puta sprečio provale u školskoj zgradi. Pored video nadzora u razrednoj nastavi je prisutan čika Boža, radnik obezbeđenja, koji čuva decu i prevodi ih preko ulice pre i posle nastave. A učenike viših razreda nadgleda školski policajac Pera.

Kojim sportom će ove godine đaci moći da se bave van škole, odnosno kome je škola dala termine (za koje sportove i druge aktivnosti)?
- Kao i svake godine, tako i ove, klubovi su se pobrinuli da starčevačka deca mogu da se opredele za razne sportove- karate, košarku, odbojku, fudbal i ženski fudbal.

Šta je još potrebno od uređivanja škole, s obzirom da je kriza mnogima uskratila investicije?
- Do nastanka krize, iz budžeta grada se poprilično novca izdvajalo za škole i u većini škola su urađene mnoge kapitalne stvari (rekonstrukcija struje, grejanja, fiskulturne sale, podovi, stolarija, nameštaj...). Bilo je u planu da naša škola dobije sredstva za adaptaciju stolarije, međutim kriza je tu investiciju sprečila. Uspeli smo sami da u delu škole zamenimo stolariju, tako da je završetak tih radova prioritet škole. Pored toga, potrebno je popločavanje dvorišta jer je postojeći beton potpuno oronuo, kao i ograda oko celog objekta. Iskreno se nadamo da će kriza proći i da će naša škola dobiti sredstva za nešto od ovih prioriteta.

Koliko će značiti izgradnja novog vrtića, pošto i dalje postoji lista čekanja dece?
- Starčevo je mesto koje ima preko osam hiljada stanovnika. Jedna grupa obdaništa, koliko sada imamo, zaista je premalo za ovoliko mesto.

Na listi čekanja ima oko stotinu dece. Novi objekat vrtića i više grupa Starčevcima će značiti mnogo. Zainteresovanost roditelja za ovaj vid čuvanja dece je velika, bez obzira da li su zaposleni ili ne i mislim da je to pravi potez.

Da li vam je rad s drugim mandatom u školi lakši, obzirom da ste već “uhodani“?
- Svaka godina u školi donosi mnoštvo novih stvari, izmena, dopuna zakona, novih projekata, tako da bez obzira na mandate, mi direktori učimo poput đaka. Međutim, postoje poslovi koji su već rutina i sa lakoćom ih obavljamo.

Imate li neke želje koje su vezane za školu (neka investicije i slično) iako trenutno nema novca?
- Želja ima puno. Na samom početku prvog mandata moja vizija je bila da škola ima tenisko igralište, rukometno igralište, da bude opremljena najsavremenijim nastavnim sredstvima, da gore navedene rekonstrukcije budu odavno završene. Međutim, kriza je sve usporila i želja mi je da ostvarim viziju koju sam imala na samom početku mandata.