Thu05192022

Azurirano05:53:17 PM GMT

Back AKTUELNO :::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO ZAJEDNIČKA AKCIJA FIRME “BOŽIĆ I SINOVI“ I MZ STARČEVO

ZAJEDNIČKA AKCIJA FIRME “BOŽIĆ I SINOVI“ I MZ STARČEVO

  • PDF

Ekološke veštine naše opštine

PRIKUPLJANJEM OTPADA - DO VREDNIH NAGRADA


Poštovani Starčevci, Starčevke i deco Starčeva! Pozivamo vas da se pridružite akciji: Ekološke veštine naše opštine!

“BiS Reciklažni centar“, pančevačko preduzeće za reciklažu elektronskog, električnog i računarskog otpada, pokrenulo je akciju na nivou Srbije, a sa ciljem da se građanima pomogne da se reše rashodovanih električnih uređaja koji godinama i decenijama “čame“ po tavanima, u šupama, podrumima, garažama.

Od 5. do 12.oktobra akcija će biti sprovedena u Starčevu. Svoj elektronski i električni otpad, žitelji Starčeva će moći da donose od 11:00 do 17:00 sati u tri velika metalna kontejnera koja će biti postavljena u naselju Šumice, kod diskonta, u Titovom parku i u centru, kod JKP-a “Starčevac“. Takođe, dva manja plastična kontejnera i kutija za fluorescente cevi, biće postavljena u holu OŠ “Vuk Karadžić“.

Ovo je prilika da se resčisti nagomilana starudija: pokvareni frižideri, štednjaci, rešoi, mašine za pranje rublja, klima uređaji, televizori, radio aparati, tranzistori, stabilizatori, telefoni, mobilni telefoni, daljinski upravljači, punjaci za telefone, ventilatori, mikseri, tosteri, bušilice, grejalice, fluorescentne sijalice, baterije svih veličina, računari, monitori, tastature, “miševi“, štampači, skeneri, faks-mašine...

Svojim učešćem u akciji, Starčevci će pomoći da se unapredi sportski i kulturni život Starčeva jer će “BiS Reciklažni centar“ izmeriti sav prikupljeni otpad i deo sredstava od ukupne procenjene reciklažne vrednosti će usmeriti za pomoć vrednoj omladini Starčeva za još bolje uslove rada.

Prva akcija je realizovana u Omoljici kojom prilikom je skupljena rekordna količina otpada za pet dana. Na inicijalnom sastanku koji je sa predstavnicima “BiS Reciklažnog centra“ i u prisustvu direktora škole i starčevačkih udruženja, održao Petar Andrejić, odbornik i poslanik - prisutni su pokazali rešenost da nadmaše sve do sada prikupljene količine.

Ova akcija, koja se u Starčevu organizuje pod imenom “Ekološke veštine moje opštine“, uticaće ne samo na ekološku afirmaciju Starčeva kroz medije, na čistija dvorišta, garaže, kuće i okućnice, već se na ovaj način pre svega pomaže razvoj reciklažne industrije Srbije, jer se u našoj zemlji u ovom trenutku godišnje reciklira 400 grama elektronskog i električnog otpada po stanovniku, dok se u razvijenijim zemljama reciklira i do 10 kilograma po stanovniku godišnje. A stimulišući reciklažu, čuvaju se prirodni resursi zemlje.

Otuda je zaključak sa pomenutog sastanka koji je održan u prostorijama starčevačke Mesne zajednice, 19. septembra, da je potrebna maksimalna angažovanost svakog pojedinca, a za najvrednije sakupljače i donosioce, predviđene su i nagrade, pa će, recimo, donosilac najveće količine otpada dobija - bicikl.

Povodom ove akcije, gost Starčeva će biti glumac Slobodan Boda Ninković, a sve aktivnosti će zajednicki sprovesti “BiS Reciklažni centar“, NVO “Eko Grin Tim“, MZ Starčevo, OŠ “Vuk Karadžić“, KUD “Neolit“, Odred izviđača “Nadel“, Plesna škola “Balerina“, kao i ostala starčevačka udruženja i sportski klubovi. Inače, i ovaj projekat “BiS Reciklažni centar“ realizuje u sklopu akcije Vlade Srbije - “Očistimo Srbiju“.