Thu05192022

Azurirano05:53:17 PM GMT

Fontana neolita

  • PDF

Prema istorijskim podacima za Starčevo se vezuje kultura iz doba neolita. Tokom istraživanja u prvim decenijama dvadesetog veka, prvi put su primećene kulturne karakteristike za koje je kasnije ustanovljeno da potiču iz vremena neolita i koje su kasnije nazvane Starčevačka kultura. Tako je lokalitet u Starčevu postao sinonim za rani neolit na centralnom Balkanu. U skladu sa neolitskim obeležjima, ali uz dodatak moderne umetnosti, MZ Starčevo odlučila je da napravi fontanu koja bi trebalo da simbolizuje neolitsko doba.

- Fontana je već podignuta, ali su nam ostali finalni radovi. Treba da se temelji oblože teracom i da se stavi keramika. Ugradićemo svetlosnu instalaciju, i fontana će prelivati boje kako bi uživali Starčevci. Hteli smo da je pustimo na proleće, ali zbog sporosti administracije tek sada to radimo. Fontana će zaokržuti ovaj prostor, a narednih godina posvetićemo se radovima u ostatku centra Starčeva, izjavio je za TV Pančevo član Saveta MZ Starčevo Petar Andrejić.

Trg Neolita u Starčevu rekonstruisan je sredinom 2009. godine. Posle ugradnje kandelabera, velikog sata, i bežičnog interneta na red je stigla i fontana.

- Otvaranje će biti u narednih deset do 15 dana. Od pre mesec dana na ovoj lokaciji imamo i bežični internet koji svi mogu koristit besplatno, dodao je Andrejić. Trg u centru Starčeva pokriven je i video nadzorom.

Nova fontana u Starčevu koštaće milion i 400 hiljada dinara. Novac za ovu investiciju je obezbeđen iz budžeta saveta MZ Starčevo.