Thu05192022

Azurirano05:53:17 PM GMT

Back AKTUELNO :::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO SADNJA JORGOVANA U STARČEVU

SADNJA JORGOVANA U STARČEVU

  • PDF

Dolaze prinčevi i misice
U okviru akcije “Srbija, zemlja jorgovana“ na teritoriji grada Pančeva biće zasađeno 500 jorgovana početkom meseca oktobra. Akciju organizuje Ekološki centar “Vratimo lepotu rekama“ na čelu sa Vesnom de Vinča koja je idejni tvorac ovog projekta.

Projekat je započet 2007. godine u “Dolini jorgovana“, pored reke Ibar na osnovu istorijskog događaja iz 13. veka. Tada je kralj Uroš Nemanjić, za svoju buduću suprugu Jelenu Anžujsku, francusku princezu, zasadio ovo drvo ispred zamka Maglić, sa željom da je svakog jutra bude mirisi njenog omiljenog cveća. Da bi obnovio ovo ljubavno zaveštanje Ekološki centar “Vratimo lepotu rekama“ 2007. godine je, posle osam vekova, zasadio 100 jorgovana kod manastira Gradac.

Od 2007. godine do danas zasađeno je 6000 jorgovana, a cilj je da se dostigne cifra od 100 hiljada jorgovana, tako da Srbija postane zemlja jorgovana, kao što je Holandija zemlja lala ili Japan zemlja trešnjinog cveta.

Jorgovani će se saditi na šest lokacija u našem gradu: u Pančevu, Starčevu, Jabuci, u dvorištu manastira Vojlovica, u dvorištu Narodnog muzeja i ispred Gradske biblioteke.

U subotu 8. oktobra u manastiru Vojlovica okupiće se brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, kao i ekskluzivne zvanice NJegovo Kraljevsko Visočanstvo knez Aleksandar Pavlov Karađorđević, princeza Barbara od Lihtenštajna, NJihove Ekselencije ambasadori Rusije i Iraka, koji će tom prilikom zasaditi svoj jorgovan. Povorka se seli iz manastira u Starčevo, gde će se, preko puta restorana “Đeram“, saditi jorgovani, a odatle u Pančevo.

O satnici sađenja jorgovana čitaoci će biti obavešteni plakatima, kako bi lično posadili svoj jorgovan i produžili se daleko u budućnost, s obzirom na to da jorgovan pripada porodici maslina i stablo jorgovana može da živi više stotina godina.

Ovoj akciji prisustvovaće i mis Srbije