Fri03292024

Azurirano09:17:34 PM GMT

Back AKTUELNO :::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO Razgovor s povodom: Petar Andrejić, starčevački odbornik i poslanik

Razgovor s povodom: Petar Andrejić, starčevački odbornik i poslanik

  • PDF

Izvinjavam se, kasnimo Koliko je ova godina teža od prošlih, u finansijskom smislu, za Mesnu zajednicu Starčevo?
- Čini se da je ovo najteža godina u poslednjih pet. S velikom mukom uspevamo da održimo postojeći nivo, i da započnemo neku novu investiciju.

Možete li nam reći kakva je situacija u vezi završetka radova na prečistaču otpadnih voda?
- Na žalost, kasnimo s završetkom radova pa i sa puštanjem mreže u funkciju. Izvinjavam se građanima Starčeva zbog kašnjenja, ali naglašavam da činimo velike napore kako bi se posao nastavio. Ne želim da krijem bilo šta, razlog kašnjenja je gotovo nikakav priliv sredstava u Fond za kapitalna ulaganja od strane Republike, pa onda ni Fond ne može da izvrši obaveze prema izvođačima radova širom Vojvodine, pa ni kod nas. Takoće, upravni odbor Fonda nije zasedao od početka godine, tako da nema ni odgovarajućih odluka po tom pitanju.

Neki radovi oko prečistača i preostali radovi na crpnoj stanici kod “Ćerma“ su u toku, ali kada će prečistač biti pušten u rad, sada se ne može precizno reći. Postoji ideja da se, nakon što je Pančevo novim zakonom dobilo više sredstava od Republike, deo obaveza oko završetka započetih investicija prebaci na Grad, ali o tome će se tek razgovarati na relaciji Grad - Pokrajina. U svakom slučaju, ovaj posao će biti završen, što je potvrdio i predsednik vojvođanske Vlade dr Bojan Pajtić prilikom posete Starčevu i polaganja kamena-temeljca za novi vrtić.

Kako to da za vrtić ima para?
- Pa, nema, ali smo ipak našli način da započnemo radove. Izvođač je dobio avans, a preostala sredstva će biti kreditirana od strane banke, sa čim se izvoćač složio. A nije morao. Izgradnja vrtića čeka od 2009. godine, i taj posao više nije smeo da čeka. Veoma sam zahvalan pokrajinskoj Vladi na razumevanju i na tome što su izašli u susret mojim insistiranjima.

A šta je sa priključcima za kanalizaciju?
- To je već posao koji finansiraju sami građani i tu neće biti problema. Završava se projekat svih 2200 priključaka, uskoro će biti dobijena građevinska dozvola a radnici već obeležavaju, na terenu trase budućih priključaka. Građani će dobiti priključak, ali će morati da sačekaju da se završi prečistač, kako bi mreža fekalne kanalizacije proradila. Novac za ovu svrhu se ne troši i nalazi se na posebnom računu koji je otvoren samo za ova sredstva i koji je pod kontrolom Mesne zajednice.

Mislite li da će građani imati razumevanje za kašnjenje?
- Iskreno se nadam, jer smo pokazali da se ne bavimo demagogijom i lažima, već da najiskrenije radimo za Starčevo. Mnogo smo uradili, mnogo toga želimo još da uradimo a samo uzajamno poverenje mesne vlasti i građana je dobar način da se sve to i ostvari.

Imate li podršku za ono što radite, od strane gradskih i pokrajinskih vlasti?
- Moram da naglasim da je Starčevo, uz Kovačicu, dobilo najviše sredstava iz Pokrajine, četiri ipo puta više od pokrajinskog proseka! U Starčevo je uloženo više od 650 miliona dinara iz Novog Sada, plus sredstva koja su dobijena od Grada, što je preokrenulo lice Starčeva, u onom pozitivnom smislu. Da nema te podrške, ničega ne bi ni bilo.

Šta je urađeno od početka 2011. godine i na čemu se još radi?
- Izgrađen je parking i postavljene su stolice na našem Opštinskom stadionu, završen je glavni projekat fontane na Trgu neolita, završava se remedijacija starčevačke deponije, počeli su radovi na izgradnji dečijeg vrtića, kreće tender za uređenje puta ka Bavaništu, krenuo je da vozi lokal broj 14, uspešno je završen 3. Eks JU Rok Fest, izabran je projektant “Neolitskog Starčeva“, u pripremi su “Dani druženja 2011.“... Ono što s nestrpljenjem očekujem jeste da Pokrajina da saglasnost na Prostorni plan Pančeva pa da pustimo i gasnu mrežu u funkciju. Administracija je zaista spora, ali važno je da je mreža gasifikacije postavljena i da je ostalo još samo da se odobri priključenje, a na osnovu novog Prostornog plana.

Kako izlazite na kraj s pitanjima tipa “dokle više u Starčevo“?
- Ne obazirem se na to. Svako radi svoj posao. Mi u MZ Starčevo imamo dobru i koordinisanu saradnju. Pravimo projekte, konkurišemo, “jurimo“, i radimo najbolje što znamo. Neka i ostali, kojima to možda smeta, zavrnu rukave i krenu da rade svoj posao. To samo u Srbiji može da se desi, da se neko proziva da previše dobro radi svoj posao. Ipak, više je onih koji sa simpatijama gledaju na činjenicu da se jedno malo mesto razvija mnogo brže nego neke velike gradske sredine.

Imate li volje i snage da radite u ovako teškim uslovima?
- To je moja obaveza. Kao profesionalac, a primam platu za ovaj posao, moram da odgovorim svakakvim izazovima. Neće ni ova kriza trajati večno. Završićemo sve što smo započeli.

ARHIVA: BROJ 209

ARHIVA: BROJ 208

ARHIVA: BROJ 207

ARHIVA: BROJ 206

ARHIVA: BROJ 205