Thu04182024

Azurirano09:17:34 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator ISTORIJA - Starčevačka nošnja

ISTORIJA - Starčevačka nošnja

  • PDF

Na fotografijama koje ovom prilikom objavljujemo, prikazani su Starčevke i Starčevci odeveni u skladu s običajima i modom prve polovine dvadesetog veka.

Na prvoj slici je Barbara Bon (rođ. Tajšler), fotografija je snimljena 1937. godine. Na fotografiji u sredini, koja je par decenija starija u odnosu na prvu, nalaze se brat i sestra, Danica i Lazar Burjanović, dok je na trećoj fotografiji Lenka Ruptak (rođ. Blaženić) sa svojim sinom, Jozefom.

Na prvoj i trećoj fotografiji su udate žene, što se naročito da uočiti na osnovu marama, koje su tada bile neizostavni odevni detalj žena u zrelijoj dobi. Sličnosti između nošnje na prvoj i trećoj fotografiji su očigledne, a to se najviše može pripisati uskoj povezanosti Nemaca i Hrvata, koji su živeli u istom kraju sela.

Najsvečanije i najraskošnije, gotovo varoški, odevena je devojka sa slike u sredini, Danica Burjanović (ud. Dolovački), kći iz dobrostojeće srpske paorske porodice iz Starčeva. Presudan uticaj na njeno bogato i ne tako uobičajeno odevanje su u ovom slučaju najviše imali ekonomski razlozi, jer su devojke iz bogatih kuća tražile odabranike svog staleža.

ARHIVA: BROJ 209

ARHIVA: BROJ 208

ARHIVA: BROJ 207

ARHIVA: BROJ 206

ARHIVA: BROJ 205