Thu07182024

Azurirano07:32:40 PM GMT

Back KULTURA KULTURA FESTIVAL FOLKLORA U STARČEVU

FESTIVAL FOLKLORA U STARČEVU

  • PDF

Deca iz cele Evrope U okviru 3. međunarodnog festivala dečijih folklornih ansambala koji se održavao u “Pančevu - Gradu igre“ od 19. do 23. maja ove godine, u Starčevu je u subotu 21. maja organizovan koncert dečijih ansambla iz Litvanije, Mađarske, Crne Gore, Republike Srpske, kao i iz naše države. I ako je prvobitno bilo planirano da se pomenuto dešavanje izvede na Trgu neolita, zbog promenljivog vremena i opasnosti od kiše koncert je održan u Velikoj sali Doma kulture u Starčevu. To naravno, nikako nije pokvarilo ugođaj i lepotu ove manifestacije već je možda pomalo i približilo goste i domaćine pa se nakon završetka zvaničnog dela koncerta i koktela, u sali nastavilo sa igranjem i plesom uz muziku sa razglasa. Gosti iz drugih zemalja su bili oduševljeni našom srdačnošću i gostoljubivošću a posebno im se svideo i poznati banatski specijalitet štrudla s makom.

Evo šta kažu gosti:
- Berute Bražđute, dečiji ansambl “Malunelis“ iz Kaunasa (Litvanija):
- Mene veoma raduje što smo mogli da učestvovujemo i igramo na festivalu u vašem lepom mestu, kao i što smo mogli videti druge kako igraju. Kada budemo otišli u Litvaniju odavde ćemo poneti jako lepe uspomene iz vaše zemlje. Mi smo došli iz drugog po veličina grada u Litvaniji, iz Kaunasa. Tamo se nalazimo u školskom domu za mlade. U sastavu imamo oko 140 igrača i 30 muzičara. Na vaš festival smo došli sa tridesetak učesnika.
- Forkoš Tomaš, dečiji ansambl “Saret“ iz Vesztoa (Mađarska):
- U vašoj zemlji sam bio više puta ali sam prvi put u Starčevu. Na festivalu učestvujemo sa četrdesetak učesnika iz dva mađarska grada. Vaša zemlja je izuzetno lepa i izuzetno se prijatno osećamo ovde.
Rajko Dapčević, KUD “NJegoš“ sa Cetinja (Crna Gora):
- Čast mi je i zadovoljstvo što smo vaši gosti. Dočekani smo i osećamo se veoma lepo. Ovo nam je prvi put da gostujemo u vašem mestu. Nadamo se da ste i vi uživali u programu koji smo izveli. To je deo našeg nacionalnog i kulturnog blaga sa kojim se mi predstavljamo u inostranstvu.
Mirko Arambaša, KUD “Piskavica“ iz Banja Luke (Republika Srpska): - Dolazimo iz mesta Piskavica koje je dvadesetak kilometara udaljeno od Banja Luke i nalazi se pod Kozarom. Imamo 130 članova od sedam do 77 godina i radimo u folklornim sekcijama. Ovo što ste imali prilike da vidite je dečiji ansambl. Jedinstveni smo u banjalučkoj opštini po tome što imamo sekciju koja se bavi izvornim narodnim stvaralaštvom. Imamo veliki broj originalne narodne nošnje i imamo kompletan celovečernji program igara iz Republike Srpske. Za televiziju smo snimali mnoge običaje iz Republike Srpske, kao što su Uskrs, Božić, Prelo, Babinje, Čaroljice...
Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD “Stanko Paunović NIS RNP“ i organizator festivala “Pančevo - Grad igre“:
- Želeo bih da se zahvalim građanima Starčeva i direktoru Doma kulture Vidomiru Jelesijeviću na prijemu i podršci u realizaciji ovog festivala. Mislim da su gosti iz Litvanije, Mađarske, Republike Srpske i Crne Gore imali priliku da se upoznaju sa vašim mestom i ljudima koji su bili veoma gostoljubivi i prihvatili program. Festival se održava u organizaciji KUD-a “Stanko Paunović NIS RNP“, pod pokroviteljstvom grada Pančeva, Pokrajinskog sekreterijata za kulturu Vojvodine i generalnog sponzora festivala NIS AD Novi Sad.
A evo šta kažu domaćini:
- Ovo je Treći Međunarodni dečiji festival, a u programu kod nas učestvuju deca iz regiona i Evrope kao i ansambl iz Starčeva. Dobro smo se spremili i po svim ocenama bili smo dobri domaćini. Žao mi je što je kiša omela izvođenje na otvorenom, na Trgu neolita - kazao je Vidomir Jelesijević, direktor DK Starčevo.
- Dugo godina unazad mi se trudimo da kad god imamo priliku ugostimo mlade iz inostranstva. Tako i danas imamo priliku da ugostimo decu iz regiona, ali i iz zemalja koje su udaljene od Srbije, tako da će Starčevci imati priliku da vide kulturu koju do sada nisu imali priliku da upoznaju, rekao je Petar Andrejić, član Saveta MZ Starčevo.