Thu02222024

Azurirano07:32:40 PM GMT

Back KOMENTARI UOPŠT(in)AVANJE uOPŠTINAvanje UOPŠT(in)AVANJE uOPŠTINAvanje

UOPŠT(in)AVANJE uOPŠTINAvanje

  • PDF

Posle deceniju i po raznih nagađanja i spekulacija, najtraženiji haški begunac pronađen je, kako to obično biva, tamo gde mu se niko nije nadao - kod svojih rođaka! Da stvar bude interesantnija skrovište i nije tako podaleko odavle, a to dodatno ostavlja trag na našu ionako burnu svakodnevicu...

U epizodi: Srpski survajver

Tračoslava (alarmantno): - Eeej, komšo, dodži 'itno na tarabu! Sade sam dobila saopštenje od onu moju zaovu iz ono Lazarevo! Kaže su ufatili Mladiča, preko puta od njojzine kuče!

Šeširdžija (uplašeno): - Ta, komšinka nemo' tak' na svi glas. Nisu to čorava posla, 'oćeš da nam natovariš one, kak' se zovedu, Biju, Ciju na vrat! A, jal se spominjala Crepaja, o'ma ću da zovnem bata Vasu, da se on neš' nije petlj'o. Vazda divani o neke politike...

Tračoslava: - Ma, šta s napunio gače? Pa di ti Crepajani, onako zamlitaveli, mog' imati veze sa ratni zločinci. Ma, u to Lazarevo su ti neki brdžani, ti se petljadu u sve sfetske zezancije. Ko ovaj naš preko puta... Ups!

Grmalj (baš naiđe “vidno“ potresen): - A, što to vazda olajavaš, jezičaro nijedna! Jal moguće da, hik, nemaš duše ni danaske kade zlotvori ono urađeše našemu Mladiću, hik! A, što ti veliš na malecka, njuš, snif?

Sponzorojka (prođe u pozamašno dekoltiranom kratežu s oblakom parfema): - Mis'im, ne smaraj matori! Ne znam o čemu bulazniš, a mom dečku niko ništa nesme, znaš! Baš mi se javio iz Milana pre pola čuke, da mi je šiljnuo kintu za šoping. I, sad baš idem do banke, a ti pukni!

Grmalj: - O, kakve li rospije! Ni ne zna za našeg komandanta i heroja, hik. Student (otvori prozor susedne kuće): - Jel može to malo tiše, da i mi koji ne želimo samo da ratujemo možemo imati malo mira za učenje, naprimer? Grmalj: - Jeste, hik, sam' vi “mirno“ štrebajte, pa da posle uteknete na oni “divlji Zapad“ i sve radite protivu našijeh interesa. “Izdali ste našeg ptića, hik, našeg hrabroga Mladića, la, la...

Student: - Kad je tako neustrašiv što se kao miš krio svih ovih godina! Kakvi su to viši patriotski ciljevi?!

Grmalj: - Ma, ko sme njemu šta prigovarat', on se dokaz'o kade je potrebovalo, na ratištu, bre. “Nož, žica, truć, bla!“.

Student: - E, tako razmišljaju “prave patriote“ (čitaj: huligani) o svom hrabrom i plemenitom junaku i njegovom “apsolutno“ nevinom liku i delu, dok uz pesmu slave “podvige“ u Srebrenici i osam hiljada ubijenih civila!

I, dok poslednji preostali begunac Hadžić “slavi“ pobedu u “srpskom survajveru“, svi su oni, slučajno ili namerno, ali, ipak, zajedno, nastavili da različito tumače više ciljeve, a samim tim i način da se stigne u neku bolju budućnost...

Ah, da, umalo da zaboravim - u starčevačkoj opštini ništa novo, osim što je varljivo leto pred vratima, što uskoro počinje izgradnja vrtića, ali i fontane na Trgu, što je fudbalski “Borac“, valjda, u sigurnoj zoni vojvođanskog “Istoka“, što su folkloraši briljirali na koncertu i što je priređena nedelja Brazila. Kao kruna svega 25. juna na opštinskom stadionu fanove očekuju “Plavci“, “Atomci“, “Kljunovi“ i “Nered“, a karte u pretprodaji su tričavih 250 kinti. Treba ih nabaviti na vreme, jer će na dan svirke biti 100 dindži skuplje! Na ovu krizu - malo li je!