USKRS U STARČEVU: Svečano u obe crkve


Pravoslavni vernici u Starčevu počeli su slavlje sa Lazarevom subotom to jest Vrbicom.

Po običaju, na ovaj praznik roditelji sa decom ispunili su pravoslavni hram, sveštenici su osveštali vrbove grančice i podelili prisutnima. Po trokratnom ophodu oko hrama služeno je svečano večernje bogosluženje. Velike - Strasne sedmice, posebno u bogosluženjima, podsetili smo se strašnih događaja prilikom izdaje, hapšenja, osude i raspeća Cara ovog sveta Spasitelja i Iskupitelja greha roda ljudskog. Svoga Učitelja Gospoda Boga izdao je za trideset srebrenika NJegov učenik Juda, a kad je shvatio šta je uradio pokajao se i vratio novac. Na Vaskršnjem jutrenju koje je počelo u ponuć, u toku ophoda, svetlucanje sveća u rukama prisutnih vernika sastavilo je prsten oko hrama. Posle pevanja tropara ispred ulaznih vrata svetog hrama i brujanja zvona nastavljeno je Vaskršnje jutrenje u hramu. Na svetoj liturgiji, uz veliki broj parohijana i gostiju, svečane molitve  upućene su Vaskrslom Gospodu Bogu. Pred kraj liturgije pročitana je Vaskršnja poslanica NJegove Svetosti Patrijarha Irineja. Uz čestitanje Vaskršnjeg praznika i pozdrava “Hristos vaskrse“, prisutnima su podeljena osveštana vaskršnja jaja

Protojerej Zoran Maletić

            Na Cveti, u nedelju, 25. marta, svečanom svetom misom s blagoslovom grančica vrbe i procesijom u crkvi Svetog Mauricija počela je Velika nedelja - uvod u proslavu Uskrsa, najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Misom Večere Gospodnje na Veliki četvrtak  započelo je Sveto trodnevlje. Obredi Velikog petka s pokajničkim bogosluženjem u tišini, bez pesama i uz klepetaljke umesto crkvenih zvona, označili su početak Vazmenog bdenja. Nakon molitve vernika na Veliki petak nizali su se dirljivi činovi otkrivanja i ljubljenja krsta, otvaranja Isusovog groba, a pritom su pevane tužne pesme o njegovom svetom mučeništvu.

            Na Veliku subotu, blagoslovom vatre kojom je zapaljena ovogodišnja Uskrsna sveća, i procesijom, počelo je Vazmeno bdenje - početni deo uskrsnog slavlja. Na dan Uskrsa, 1. aprila, svetu misu je predvodio vlč. Čaba Čipak u prisustvu brojnih vernika. U duhu starčevačke tradicije uzajamnog poštovanja i tolerancije, gosti proslave Uskrsa bili su pravoslavni paroh Nedeljko Sančanin, predstavnici odbora pravoslavne crkvene opštine iz našeg mesta, kao i Skupštine MZ Starčevo.

D. Mergel