KUD “NEOLIT“ OBELEŽIO GODIŠNJICU I GOSTOVAO U SMEDEREVSKOJ PALANCI

STARČEVCI IGRAJU SVETSKI. Koncert KUD-a “Neolit“ povodom sedmogodišnjice postojanja održan je u subotu, 3. marta, u Velikoj sali Doma kulture.

Sav prihod od prodatih ulaznica uplaćen je na račun Konjičkog kluba “Starčevac“, koji prikuplja novčana sredstva kako bi ove godine održao trkački dan i fijakerijadu.

- Na inicijativu predsednika Konjičkog kluba  Gorana Stamenkovića, koji je ujedno i član našeg orkestra koji vodi Pavle Ubović i koji su od osnivanja KUD-a naši saradnici,  rado smo izašli u susret ovakvoj inicijativi, kaže za SN Uroš Ban, predsednik starčevačkih folkloraša i dodaje: - Više puta smo organizovali humanitarne koncerte tako da smo i ovog puta skromno doprineli, koliko je to u našoj moći,  ovaj put za razvoj sporta.

Publici su na ovom koncertu predstavljene sve folklorne grupe - od najmlađih do prvog ansambla. Sa etno-tačkom nastupila je i cela porodica Stamenković. Ovaj koncert je uvod u obeležavanje 50 godina folklora u Starčevu - daleke 1968. godine oformljena je prva folklorna sekcija i sve ove godine folklor je u Starčevu popularan. U toku je spremanje programa kako bi ovaj jubilej obeležili na pravi način.

Dan nakon ovog celovečernjeg koncerta u Velikoj sali Doma kulture, “Neolićani“ su krenuli put Smederevske Palanke gde su sa izvođačkim Anasmblom KUD-a “Abrašević“  iz istog mesta imali celovečernji koncert pod nazivom “100 minuta prijateljstva“. Saradnja je dogovorena u proteklom periodu tako da su naši folkloraši uzeli učešće u projektu kolega iz Smederevske Palanke tako da će koncert pod istim nazivom biti organizovan i u Starčevu sa identičnim programom.

- Kao i uvek, želeli smo da se prestavimo u što boljem svetlu, tako da smo u Smederevskoj Palanci odigrali igre iz Gnjilana, Banata, Pčinje i Vranja. Domaća publika je bila oduševljena našom izvedbom i programom. Naš vokalni solista Tijana Stamenković ostavila je bez daha sve u sali - kaže Uroš Ban iz “Neolita“ i dodaje: - Na svakom gostovanju trudimo se da naše društvo ostavi dobar utisak, jer mi dolazimo iz Starčeva gde se folklor igra pola veka i tu tradiciju negujemo i održavamo, ističe Uroš Ban. Starčevački folkloraši najavljuju obeležavanje 50 godina igre i folklorne tradicije u Starčevu. Planira se serija koncerata i manifestacija kojim će se obeležiti ovaj veliki jubilej. Trenutuno su im u fokusu smotre folklore za koje se itezivno prirpemaju. Rad u sali na usavršavanju koraka i koraografija veoma je važan i folkloraši se maksimalno trude  da tu stvari idu u dobrom smeru. Radi se i na letnjoj turneji za dečije ansambla i do kraja marta bi trebali da prostigne ponuda za odlazak na turneju. Starčevački folkolraši se pripremaju  za naredne nastupe, a probe su utorkom i petkom od 18 sati. U tim terminima muožete da vidite kako izgledaju njihove probe i kako teku pripreme za naredne nastupe.

P. Andrejić