April - mesec čistoće

Već gotovo dve decenije u Starčevu se s dolaskom proleća sprovodi akcija uređenja naselja pod nazivom “April -  mesec čistoće“.

Iako je ova inicijativa u početku imala mnogo veći značaj, jer je sredinom devedesetih godina Starčevo plivalo u smeću, divlje deponije i smetlišta, bukvalno su bili na sve strane a javne površine i prostori u vrlo lošem i zapuštenom stanju, sada, kada je slika drugačija, cilj ove akcije je održavanje postojećeg nivoa uređenosti našeg mesta ali, svakako, i unaređenje po tom pitanju.

Kao i do sada, nosilac ove akcije biće JKP “Starčevac“. Direktor ovog preduzeća za naš list kaže:

- U okviru “Aprila -  meseca čistoće“, JKP “Starčevac“ će intezivirati radove na revitalizaciji dečijih igrališta, mobilijara na javnim površinama (centar, park, Trg) kao i na uklanjanju manjih divljih deponija u okviru građevinskog rejona.

U ovu akciju Mesna zajednica namerava da uključi i druge subjekte koji deluju na teritoriji našeg mesta ali i nevladin sektor:

- Svakako da je ova akcija od velikog značaja jer smo postigli nivo uređenosti koji je za primer drugim sredinama. Građani se u najvećem broju slučajeva ponašaju odgovorno u odnosu na ovu tematiku pa očekujemo da će uzeti učešće, kao i do sada, u ovoj prolećnoj akciji uređenja. Očekujem da će se ovoj akciji priključiti i škola, kao i nevladin sektor, na prvom mestu starčevački izviđači  i udruženje ribolovaca koje se već pokazalo prilikom uređenja priobalja Nadela - kaže Petar Andrejić iz MZ Starčevo.

Građani bi trebalo da urede površine ispred svojih kuća a pravni subjekti prostor ispred svojih objekata. U tome bi se ogledalo njihovo učešće i doprinos ovoj akciji koja za cilj ima to da Starčevo opravda laskavu titulu komunalno i infrastrukturno najuređenijeg naselja na teritoriji grada. Do toga se nije došlo lako, pa treba čuvati sve ono što je stečeno i zatečno i unapređivati ga.

P. A.