SASTANAK U RESORU ZA KULTURU: Rotar podržao ”neolitsku inicijativu”

Sredinom januara, na inicijativu udruženja “Vinčanski neolit“ a u organizaciji Mesne zajednice Starčevo, u Gradskoj kući u Pančevu održan je sastanak sa Nemanjom Rotarom, gradskim većnikom za kulturu, povodom obeležavanja 110 godina od početka istraživanja neolitskih kultura u Vinči i Starčevu.

Trodnevna manifestacija koja se tom prilikom planira, treba da započne serijom predavanja u Privrednoj komori i Skupštini Srbije. Za drugi dan planiran je prigodan program na terenu budućeg arheološkog parka “Neolitsko Starčevo“ nakon čega se planira prelazak Dunava na način na koji su pre osam milenijuma to učinili Starčevci. Trećeg dana   planira se kulturni program na prostoru muzeja u Vinči.

            Mesna zajednica Starčevo će, u saradnji sa Gradom Pančevom i Turističkom organizacijom Pančevo, učestvovati u ovoj manifestaciji koja se planira za maj mesec. Poziv za pokroviteljstvo upućen je  Kancelariji predsednika Republike Srbije, sekretarijatima glavnog grada i ministarstvima Republike Srbije a već su stigle i neke saglasnosti za realizaciju ove aktivnosti koja će, ako se pokaže kao uspešna, postati tradicionalna.

            - Mi već imamo saradnju sa prijateljima iz Vinče i Boljetina (Lepenski Vir), koji, zajedno sa nama, čine osovinu inicijative o podizanju svesti o dalekoj prošlosti ovih prostora i njenoj naučnoj i turističkoj valorizaciji. O tome govori i Povelja o saradnji koju su predstavnici ova tri naselja potpisali pre nekoliko godina. Najnovija inicijativa je dalji korak koji nas vodi ka krajnjem cilju a to je da neolitska istorija Srbije nađe zasluženo mesto na kulturnoj mapi naše zemlje - kaže Petar Andrejić iz MZ Starčevo.