PRAZNICI U STARČEVU

 

Nastupio je januar 2018. godine, kako je to u svetu već uobičajeno da je ovo mesec slavlja.

Proslavljena je kalendarska Nova godina i dolazi dan kada se okupljamo u hramu i crkvenoj porti da se svečano, uz molitve i paljenje badnjaka,  pripremimo za radosni praznik Rođenja Gospodnjeg. U popodnevnim satima, 6. januara, počeli su vernici da dolaze u hram gde je služeno večernje bogosluženje, a posle se izašlo u portu da se obavi drugi deo molitve. Lepo vreme je doprinelo da veliki broj vernika prisustvuje osvećenju i paljenju badnjaka. Po završenom molitvenom delu prisutni su posluženi kuvanim vinom i rakijom, mladi sa bombonama. Na Božićnoj liturgiji hram je bio pun vernika i gostiju. U toku bogosluženja pročitana je poslanica patrijarha Irineja u kojoj se čestita Božić i ostali nastupajući praznici i Nova godina. Za pravoslavnu Novu godinu, na liturgiji je, po običaju, pročitana statistika za prošlu godinu. Za Bogojavljanje je veliki broj vernika došao da svojim kućama ponese osveštanu vodicu koju obično čuvamo do sledeće godine, da možemo da je povremeno popijemo i da poškropimo naš dom. Svetog Savu planiramo da proslavimo molitveno i svečano, uz rezanje slavskog kolača i dečiji recital, a deci da podelimo svetosavske paketiće koje smo prikupili od prodavnica iz našeg mesta.

Protojerej Zoran Maletić

Sveta misa ponoćka, upriličena na Badnje veče, 24. decembra, u crkvi Svetog Mauricija, označila je početak proslave Božića po Gregorijanskom kalendaru.

Misu je u ispunjenoj crkvi služio vlč. Janoš Halmai, a slavlje je tradicionalnim božićnim duhovnim pesmama uveličao i crkveni hor.

Sutradan, 25. decembra, svečanu božićnu svetu misu je pred više od stotinu vernika predvodio starčevački župnik, vlč. Čaba Čipak. Iza mise je oko četrdeset starčevačkih mališana katoličke veroispovesti uzrasta do 10 godina dobilo božićne paketiće koje je pripremio Crkveni odbor. Gosti na proslavi Božića u katoličkoj crkvi su i ove godine bili predstavnici Mesne zajednice Starčevo i članovi Crkvenog odbora starčevačke pravoslavne crkve na čelu s parohom Zoranom Maletićem. Oni su prisustvovali božićnoj misi i nakon toga nastavili druženje s domaćinima za prazničnom trpezom u katoličkom parohijskom domu. Dugogodišnja tradicija međusobnog uvažavanja među pripadnicima različitih verskih i etničkih zajednica u Starčevu na taj način je nastavljena.

D.M.