IZVIĐAŠTVO: Odredsko memorijalno takmičenje

Trinaesto po redu, odredsko takmičenje Memorijal “Ivica Pranjić“ održano je u subotu, 16. decembra, u prostorijama Doma kulture, na kome je prisustvovalo preko pedeset izviđača iz Starčeva i Pančeva.

Ovogodišnje takmičenje se razlikovalo od prethodnih jer su ove godine organizatori bili mlađi izviđači: Emilija,Tijana, Lazar, Miloš, Branislav, Danilo, Stefan i  Gavrilo. Teodora i Milica su opravdano izostale u danu takmičenja ali su učestvoale u prethodnoj pripremi. Logistika, program, discipline, sve su to zadaci koji je ovaj tim pod Jeleninim mentorstvom dostojno i uspešno sproveo do samog kraja. Pripreme su trajale više nedelja, a organizatori su se paralelno i edukovali kroz rad u okviru novih uloga. Takođe, i takmičari su pored disciplina imali kraću edukaciju o važnosti i načinima očuvanja životne sredine u cilju širenja svesti o ekološkim problemima planete. Prostorija KKK-a je postala mala šumska oaza, što je predstavljalo simbolički okvir takmičenja. Dok su hodnici i Velika sala Doma kulture bili poligon za “potragu“.

Takmičenje je podeljeno u dve kategorije. U kategoriji poletaraca odvijale su se sledeće discipline: maskota, trag, timčvor, spektakl kviz, prenesi i odnesi, na vrh mi jezika i potraga. Prvo mesto je osvojila ekipa “Pčelice“ koju su činili: Iva, Nina, Tamara i još jedna Iva. Drugo mesto je osvojila ekipa “Vrapci“ koju su činili: Dejana, Vanja, Luka i Iva. Treće mesto je osvojila ekipa “Hijene“ koju su činili: Ognjen, Bogdan, Ivana i Vuk. U kategoriji mlađih izviđača discipline su bile: maskota, ko god da si ne znam šta si, timčvor, ismej se pa reci, crno-beli kolač. Prvo mesto je osvojila ekipa “Orlovi“ koju su činili: Lazar, Jelena, Luka i Đorđe. Drugo mesto je osvojila ekipa “Mišice“ koju su činili: Anja, Marija, Iva. i Valentina, a treće ekipa “Rakuni“ koju su činili: Vanja, Ilija, Anja i Vladimir. Pohvale idu i ostalim ekipama koje su, takođe,  pokazale zavidno znanje. Ni jedna ekipa nije imala ispod 50% od maksimalnog mogućeg broja poena.

Zanimljivo je pomenuti da je većina potrebnih sredstva za realizaciju ove aktivnosti prikupljeno novcem od reciklaže. Tako da Odred još jednom šalje dobru poruku kako od malog možemo mnogo da stvorimo.

Jelena Košarić

Poseta Odredu iz Perleza

U nedelju, 17. decembra, delegacija starčevačkog odreda u sastavu: Peca, Daca, Pišta i Lela, prvi put je posetila Odred izviđača “Čiča Janko” iz Perleza. Povod je bio proslava 60 godina neprekidnodnog rada ovog banatskog odreda što je svakako veliki uspeh s obzirom da se u Banatu na prste jedne ruke mogu nabrojati aktivni odredi izviđača. S obzirom na dugogodišnju saradnju, Starčevci su od strane domaćina dobili Plaketu prijateljstva. Ovoj proslavi su prisustvovali skoro svi vojvođanski odredi a bilo ih je i iz Beograda. Nakon zvanične ceremonije koja je održana u holu mesne osnovne škole, druženje je uz lovački gulaš nastavljeno u Lovačkom domu nadomak Perleza.

Poslednjeg vikenda novembra, starešina Odreda Peca i načelnik Marko, učestvovali su na savetovanju vođa jedinica na Avali u organizaciji Saveza izviđača Srbije. Tom prilikom razmenjivana su mišljenja i prezentovane ideje za kvalitetniji rad izviđača, i diskutovalo se o načinima poboljšanja pojedinih saveznih aktivnosti.

Manifestacija  na Svetog Nikolu

Starčevački izviđači, sada već tradicionalno, podržali su manifestaciju dodele paketića za Sv. Nikolu ponajviše u vidu kompletne logistike, čemu su vični. Ova aktivnost iz godine u godinu pokazuje da sazreva što je rezurtiralo i propratnim aktivnostima - prazničnim bazarom. Dok je dobrih građana biće i dobrih aktivnosti, a izviđači će i u buduće u njima učestvovati.

50 godina Odreda “Mihajlovac”

Odred izviđača “Mihajlovac“ iz beogradske opštine Čukarica  proslavio je 50 godina svoga postojanja. Tom prilikom je održano niz aktivnosti a završna konvencija je organizovana u Centru za kulturu opštine Čukarica na kojoj su pored velikog broja izviđača iz Srbije prisustvovali skauti iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i BIH. Peca, Daca i Lela iz našeg odreda, tom prilikom su razmenili iskustva sa mnogobrojnim prijateljima iz velike skautske porodice.

Marko Ivošević