IZVIĐAŠTVO: Skup elitnih skautskih odreda u Valjevu

“Izviđački stroj 2017“ održan je u Valjevu, 11. novembra. Tom prilikom uručena su priznanja najboljim izviđačkim jedinicama: “Odred orlova“, “Četa orlova“ i pojedincima - “Izviđač orao“.

Ova zvanja dobijaju jedinice Saveza izviđača Srbije koje su imale izvanredan rad u protekloj godini, a pored dobre organizovanosti posebna pažnja posvećuje se kvalitetnom sprovođenju Programa Saveza izviđača Srbije, kao i saradnji sa drugim jedinicama kod nas i na međunarodnom nivou. Odred izviđača “Nadel“ u toku čitave godine bio je veoma aktivan na svim nivoima, redovno su održavani vodni sastanci, poletarce su vodile vredne predvodnice, održan je sedmodnevni tabor u Deliblatskoj peščari. Naši stariji članovi bili su uključeni u rad SIS-a, a imali smo jednog polaznika na seminaru za instruktore prvog stepena u Kanjiži i troje na “šumskoj školi“ u Cerju pored Niša. Pored naših tradicionalnih akcija “Dani druženja“ i “Memorijal Ivica Pranjić“ doneli smo mnoge pehare sa takmičenja i tako potvrdili kvalitetan rad naših izviđačkih vođa na svim nivoima.

Od dvadesetak elitnih odreda koji su dobili ovo priznanje jedan je i OI “Nadel“ , sasvim zasluženo i prihvaćen od strane starešine SIS-a za izuzetan rad na nivou svih kategorija kao i sprovođenju programa. Naši izviđači su bili uspešni domaćini na Državnom izviđačkom višeboju, a takođe i domaćini izviđačima iz Grčke koji su imali tabor na Čardaku u Deliblatskoj peščari. Iz Vojvodine je samo još odred, iz Bečeja, dobio ovo priznanje i to je pokazatelj ozbiljnog i urednog rada našeg odreda.

Nakon dodele priznanja u Centru za kulturu Valjevo izviđači su podeljeni u četiri grupe i sa svojim vodičima pošli su u obilazak ovog grada. Naša grupa imala je trasu obilazak starog dela grada Trešnjara, koji je očuvao autentični stil i fasade iz prošlosti a zatim uspon do spomenika Stevanu Filipoviću. Prelep pogled na panoramu celog grada u dolini. Usledio je i obilazak Markovih stolica sa prelepim vidikovcem.

Divno druženje i ponos zbog priznanja, isunili su nam praznični dan.

Daniela Jajić

Kroki vesti

 Jelena Košarić, zamenik načelnika starčevačkog odreda, učestvovala je, kao predstavnik Saveza izviđača Srbije, na treningu Krovne organizacije mladih Srbije o omladinskom aktivizmu. Trening je održan od 27. do 29. oktobra u Vrnjačkoj Banji.

  Tri starčevačka sakuta učastvovaće na savetovanju SIS-a koje će se održati u odmaralištu “Šuplja stena“ na Avali, poslednjeg vikedna novembra.

 U pripremi je 13. memorijalno odredsko takmičenje “Ivica Pranjić“. Štab ovog takmičenja čine mlađi izviđači iz vodova “Bikovi“ i “Lunje“ kao deo savladavanja osnovnog programa.

 Starčevački izviđači, kao i do sada, učestvovaće u organizaciji podele paketića za najmlađe stanovnike Starčeva na Trgu neolita.