All for Joomla All for Webmasters

STARČEVAČKE familije - Rukavina - Rukavinski

10 jul 2018
(0 glasova)

U samom naslovu odmah sam naznačio o kojoj se familiji radi, s obzirom da je u Starčevu bilo dve potpuno različite grane istog prezimena.

Jedna grana familije Rukavina je od samih početaka nastanjena u Starčevu dok se ova druga koju su svi poznavali po nadimku Rukavinski, u Starčevu pojavljuje doseljavanjem iz Opova tek 1942. godine. Iako se doselila tako kasno tj. sredinom prošlog stoleća, mislim da je ostavila traga, pa je treba i spomenuti.

Rukavine ili kako  ih u Opovu zovu Rukavinski, dolaze u vreme naseljavanja tj. negde krajem 18. veka i održavaju dobre veze s familijama iz Starčeva, što je vidljivo po ženidbama i udajama, bez obzira što je udaljenost od 40 - tak kilometara u to doba bila dosta velika, ali se s dobrim konjima i kolima relativno brzo i to prevalilo.

Prvi u nizu koji je ostvario vezu sa Starčevom iz ove grane bio je Andres (Andreja) Rukavina (1877-1964.) ženidbom s Marijom rođ. Perak (1885-1937.), a brak je sklopljen 1901. godine. U tom braku rođena su deca Ficencije (Fica, 1903-1974.), Julijana, Petar, Matija i Ana. Kako je Marija bila iz brojne porodice, kako muških tako i ženskih članova, ovde dolazi do povezivanja sa brojnim starčevačkim familijama, kao što su ostale familije Perak, Rajković, Neralić i td. Fica kao dete, a kasnije i kao mladić, često je dolazio u Starčevo, pa se tako i oženio Starčevkom Elizabetom rođ. Bogut (1906-1964.). Ženidbom s Elizabetom uspostavlja se dalje veza s još nekim starčevačkim familijama, kao što su Jambeg, Grdić, Zorić, Katić, Bogdanić. U početku su živeli u Opovu, gde im se rodio i sin Stevan (1923-1991.), da bi se kasnije, 1942. godine, kako sam spomenuo preselili u Starčevo. Steva ili Števa kako su ga zvali, iako je jedan deo života proveo u Opovu, a mladost u Surčinu, svoju odabranicu takođe je našao u Starčevu. Nakon završetka Drugog svetskog rata i nakon sređivanja prilika ženi se Magdalenom (Lenkom) rođ. Brajac (1924-2000.). Ovde se dalje šire veze za još više starčevačkih familija kao što su Radočaj - Zoljar, Radočaj, Pilman itd. Iz braka Steve i Lenke rađaju se deca Stanka (1949.); Pavao (Pavle, 1951-1952.) i  Vinko (1953.). Stanka odlazi iz Starčeva u Zagreb  1969. godine i udaje se za  Vladimira Škarupku (1946-2010.). Iz braka Stanke i Vlade rađaju se deca: Eduard (1972.) i Mihaela (1975.). Pavle  kako je već napisano, umire kao malo dete. Vinko, nakon završene gimnazije odlazi u Zagreb 1972. godine na studije. Po završetku studija ženi se 1977. godine Brankicom rođ. Prepelec (1955.) i iz njihovog braka rađaju se deca: Kristina (1981.) i Antea (1983.). Za života u Starčevu Steva je prvo radio kao krojač, rekli bi šnajder i odgajio je nekoliko krojača, a među njima i Nikolu Latkovića. Kako je to bilo posleratno vreme, najčešći poslovi su bili prekrajanje odela, kaputa ili pak šivanje kaputa od vojničkih ćebadi.

Opisao sam kako je i ova grana Rukavina - Rukavinskih u Starčevu bila samo kratko.

Ovde ću napomenuti da je i ona grana Rukavinovih takođe jednostavno izumrla, a poslednji je bio deda Mata Rukavina.

Nadam se da će biti prilika da i o toj grani nešto napišem, jer su ostavili traga u Starčevu, što kroz svoje delovanje ili preko njihovih naslednika.

Vinko Rukavina

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…