All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO

10 jul 2018
(0 glasova)

Majski susreti u Šapcu

Poslednjeg majskog vikenda Odred izviđača “Nadel“ učestvovao je na jednom od najvećih međunarodnih izviđačkih višeboja pod nazivom “Majski susreti“ u Šapcu.

Put ovog prelepog grada uputilo se tridesetak izviđača iz Starčeva i Pančeva. Ova velika grupa skauta formirala je čak četiri ekipe i to jednu u kategoriji poletaraca i pčelica (7-11 godina) i tri ekipe mlađih izviđača (11-15 godina). Tradicija izviđaštva u Šapcu stara je  skoro ceo vek i trenutno postoji čak tri odreda koji izuzetno dobro rade kao i gradski savez koji ih spaja. Pored velikog broja odreda iz naše zemlje na ovim susretim učestvovali su i izviđači iz Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BIH što je svakako ovom susretu dalo međunarodni karakter. Više od trideset ekipa bilo je raspodeljeno po uzrastu u tri konkurencije (7-11, 11-15 i 15-19 godina). Kontrolne tačke su tako raspoređene po gradu da bi se mogle uočiti sve lepote ovog poznatog boemskog grada. Skoro svim starčevačkim učesnicima ovo je bilo prvo takmičenje pa se samim rezultatima nije pridavao veliki značaj. Ipak je ekipa poletaraca osvojila 4. mesto dok su ekipe mlađih izviđača osvojile redom 8. 10. i 12. mesto u svojim kategorijama. Treba napomenuti i to da su izviđači iz ovih ekipa bili i po starosti najmlađi što daje nadu da će se za par godina boriti za visoki plasman. Prelepi ambijent letnjikovca u Šapcu, dobra organizacija i predivno druženje, najveća je dobrobit  ovih izviđačkih susreta.

Pančevački karneval

            Skauti iz Starčeva i Pančeva po prvi put su uzeli učešće u ovoj tradicionalnoj gradskoj manifestaciji.

Uz dobru pripremu i zanimljivu koreografiju predstavili su se velikoj pančevačkoj publici. U karnevalskoj povorci su iz kotlića delili bombone publici koja je bila oduševljena uniformisanim izviđačima dok su u sklopu koreografije signalnim zastavicama, semaforom, poslali poruku gostima “Dobrodošli u Pančevo“. Nakon toga su u izviđačkom maniru otpozdravili svima izviđačko “Z-D-R-A-V-O“. Zanimljivo je to što i ako im je prvi put, skauti su na ovogodišnjem karnevalu nastupili kao treći, odmah iza policijskog orkestra i mažoretkinja što je doprinelo ovacijama publike.

Memorijalni višeboj u Lazarevcu

            Bratski iziđački odred “Kolubarac“ iz Lazarevca po prvi put je organizovao memorijalni turnir po svom dugogodišnjem starešini i velikom prijatelju starčevačkih izviđača Mihajlu Burušu Bukiju. Na ovom takmičenju učestvovalo je oko dvadeset ekipa iz desetak izviđačkih gradova. Izviđači su bili smešteni u šumici nadomak bazenskog kompleksa ove najudaljenije beogradske opštine. Veoma dobra organizacija višeboja nakon dugogodišnje pauze, sve prisutne je iznenadila a akciju je zvanično otvorio predsednik Opštine Lazarevac, Bojan Sinđelić. Takmičenje se odvijalo u samom gradu a za vođe bio je organizovan obilazak crkvi u kojoj su spomen obeležja svim poginulim učesnicima nadaleko čuvene Kolubaske bitke. Kulturno - zabavni program u večernjim časovima upotpunio je lokalni mađioničar i veliki prijatelj lazarevačkih skauta. Ekipa mlađih planinki “Crne rode“ osvojila je sjajno,  treće mesto na ovom takmičenju, dok su drugoplasirani imali samo dva poena prednosti.

Predrag Stanković

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…