Odštampajte ovu stranicu

ISTORIJA: Starčevački Sokoli (2)

10 mart 2018
(0 glasova)

“Redovni mesečni izveštaji o vežbačkom radu za 1939. nisu redovno slati matičnom društvu u Pančevu.

Poslati su samo izveštaji vežbanja za januar, februar i mart. Kao razlog neredovne aktivnosti vežbača navodi se udaljenost sokolane u Pančevu. Upravitelj škole u Starčevu izašao je u susret njihovom zahtevu da im se za vežbanje ustupi jedna učionica u Donjem kraju, ali im je to pravo kasnije oduzeto zbog kršenja discipline. Nakon toga vežbači su morali ponovo da putuju u sokolanu pančevačke Gimnazije.

            Na sednici od 2. aprila 1939. Uprava Sokolske čete Starčevo donosi odluku da se prvog dana Uskrsa priredi zabava. Program su pripremali prosvetar i načelnik, ali zbog slabog odziva zabava nije održana. Devetog avgusta, na dan crkvene slave Svetog Pantelejmona četa je održala igranku u kafani “Kod Štimca” i tada je odziv bio dobar. U toku 1939. godine Sokolska četa Starčevo održala je Glavnu skupštinu, dve svečane sednice i tri sednice Upravnog odbora, a početkom januara 1940. izabrana je nova uprava u sledećem sastavu: starešina Pavle Dragojerac, zamenik starešine Stanimir Đurišić, tajnik Franja Hiber (najverovatnije se radi o nemačkom učitelju Francu Hiblu čije je ime pogrešno napisano prim. aut.), načelnik Josip Dogan, zamenik načelnika Ivan Orešković, blagajnik Franja Lautner, prosvetar Ilija Nikolić, knjižničar Kosta Živulj, revizori Laza Obradov i Vasa Aća.  Iz izveštaja blagajne Čete podnetog 31. decembra 1939. saznajemo da su prihodi za tu godinu iznosili 8.879 dinara, a rashodi 2.187 dinara. Struktura prihoda bila je: 1800 dinara od izdavanja magacina, 563 od igranki i 655 dinara od članarina. Na strani rashoda bilo je 263 dinara poreza Sokolskoj župi i 77 dinara Savezu sokola, zatim 70 dinara plaćenih za nabavku lopte od Paje Velkera, kao i 600 dinara za platu domaru. Ostalo je u gotovini 6.692 dinara, od čega je 6.066 dinara uloženo u Poštansku štedionicu”.

            U ovoj sjajnoj monografiji dat je pregled rada skoro svih sokolskih društava u južnobanatskim krajevima. Autor je koristio građu Istorijskog arhiva u Pančevu, tačnije fond pod brojem 86 koji nosi naziv "Sokolsko društvo Pančevo 1919-1941". Na jedinoj slici koja je priložena uz tekst o starčevačkoj Sokolskoj četi nalazi se lik njenog starešine i  dugogodišnjeg učitelja i upravitelja naše škole, Paje Dragojerca. Prava je šteta što se do sada nigde nije pojavila niti jedna fotografija dešavanja i skupova u Starčevu realizovanih na inicijativu Sokolskog društva. Redakcija "Starčevačkih novina" zato moli sve potomke Sokola koji eventualno čuvaju takve slike u svojim porodičnim albumima da nam se jave kako bismo iste digitalizovali i podelili ih sa čitaocima i zainteresovanim istraživačima. Uz ovaj članak, pak, objavljujemo fotografiju Ane Mesert na osnovu koje se između ostalog može zaključiti da su Sokoli svojevremeno bili veliki uzor omladini, pogotovo dečacima. Na slici sa školskog maskenbala koja datira iz tridesetih godina prošloga veka tako vidimo šest osnovaca od kojih trojica na glavi nose karakteristične sokolske kape sa zadenutim perima.

D. Mergel

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…