All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Svetosavski susreti - izviđači pevaju

10 mart 2018
(0 glasova)

Beogradski odred izviđača “Sveti Sava“ već 13 godina za redom organizuje manifestaciju pod nazivom “Svetosavski susreti - izviđači pevaju“, na kojoj su starčevački skauti uglavnom redovni učesnici.

Kao uvertira ovom takmičenju u subotu, 10. februara, Starčevci su, pored domaćina, kao prošlogodišnji pobednici,  gostovali u dečijoj emisiji kod Peđolina, u direktnom emitovanju na televiziji “Studio B“. Prvi susret sa snimanjem u pravom tv studiju  nije ih zbunio pa su delovali vrlo profesionalno.

            Nedelju dana kasnije održani su Svetosavski susreti u beogradskom kulturnom centru “Vlada Divljan“ koji se nalazi tik uz čuvenu sportsku halu “Pionir“. Akciju je otvorio Nikola Tanić, pomoćnik ministra prosvete a pored njega izviđačima se obratio i Nenad Milenović, direktor srednje PTT škole u čijim su prostorijama boravili učesnici. Među više stotina izviđača iz zemlje i regiona, najbrojniji učesnici su bili iz Kikinde, Brčkog, Starčeva i Tešnja. Naš odred, koji je predvodila Lejla Žugić Marić, brojao je tridesetak učesnika a takmičili smo se u dve kategorije: poletarci i pčelice (uzrast mlađih osnovaca) i mlađi izviđači i planinke (stariji osnovci) koji su osvojili drugo mesto pesmom “Ide vuk“. S obzirom na to da je ime voda koji je učestvovao u pripremi i realizaciji ove pesme “Beli vukovi“ ova pesma je aranžirana tako da bude njegova himna. Uz pratnju dve gitare, pančevački izviđači našeg odreda zvučali su izuzetno dobro. Ova manifestacija je snimana a skoro svaka numera se može naći na “Jutjubu“. Posebnu draž ovoj manifestaciji  dali su članovi žirija Peđolino i Minja Subota, koji sa izviđačima otpevali poznatu Minjinu pesmu “Nema sveta ni planete“. Nakon Po završetku takmičarskog i revijalno dela a pre proglašenja pobednika svi učesnici su imali organizovani ručak u menzi srednje PTT škole a obišli su i  “Geozavod“ u kome se nalazi veći broj maketa i karata što je posebno interesantno izviđačima. Najviše nagrada osvojili su Kikinđani koji su bili i najbrojniji učesnici. Kao i uvek ova manifestacija je izuzetno kvalitetno organizovana i interesantna najviše zbog toga što je prvo godišnje okupljanje velikog broja skauta.

P. Stanković

 

Usavršavanje znanja i veština na tečaju u Krupcu

            Krajem janura najstariji vodovi starčevačkih izviđača “Bikovi“ i “Lunje“ vredno su radili na proveri svog dosada stečenog znanja. Razlog je taj što su samo troje najspremnijih mogli da pohađaju obuku za vodnike i to o trošku Odreda, kao stimulaciju za dosadašnji rad i buduće zalaganje. Teodora Jović, Emilija Varga i Aleksandra Kostić, tako su “osvojile“ odlazak na još jednu izviđačku avanturu, podno Svrljiških planina u malom seoskom mestu Krupac nadomak Bele Palanke. Od 3. do 9. februara, Izviđački centar, koji se nalazi u ovom mestu,  bio je dom za 35 izviđača iz cele Srbije. Cilj tečaja bio je usavršavanje postojećih znanja i veština i sticanje novih liderskih sposobnosti za planiranje i realizaciju aktivnosti. Na samom početku izviđači su podeljeni u tri voda tako da u ni jednom ne budu zajedno izviđači iz istog mesta. Vodovi su imali svoje iskusnije vođe - mentore, koji su im pomagali u savladavanju obuke i činili su Štab tečaja koji je osmislio i realizovao predavanja. Na poziv Saveza izviđača Srbije, jedan od mentora bio je i Marko Ivošević, načelnik starčevačkog odreda. Da obuka nije bila “šala“, učesnici su se uverili već uvidom u prepun raspored radionica i predavanja koje su pokrivale oblasti: vodni duh i obeležja, lik i uloga vodnika, struktura organizacije, osnove izviđaštva, oblici i metodi rada, izletništvo, planiranje sastanka, planiranje izleta, prva pomoć, programi rada, evidencija, različite provere znanja i igre. Pored toga tu je bio i hajk, večernji zabavni programi, zborovi, jutarnja fiskultura i niz dodatnih aktivnosti koje su izviđači obavljali na smenu ukoliko su tog dana u dežurnom vodu, poput loženja i održavanja vatre, priprema pred obrok i nakon obroka, kao i druge tehničke stvari za neometan i udobniji boravak.

            Sedam dana boravka u ovom lepom ambijentu uz nesvakidašnje doživljaje učinili su da se svi toliko zbliže i funkcionišu zajedno da je rastanak svima pao vrlo teško. Starčevci su poslednji dan iskoristili i za obilazak Bele Palanke i posetu izviđačkim prostorijama koje su jedne od najboljih u zemlji. Uz lepe utiske sve tri članice Odreda sa sobom su ponele i diplome za uspešno savladan tečaj, a njihov načelnik Marko veoma je ponosan na to.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…