All for Joomla All for Webmasters

Lice s naslovnice: Milica Jankov, farmaceut - Ambiciozni izazovi

11 februar 2018
(0 glasova)

Milica Jankov  rođena je 1993. godine. Osnovnu školu je završila u Starčevu gde je proglašena za učenika generacije, a zatim je u Pančevu završila Gimnaziju i to kao vukovac.

Dalje školovanje je nastavila na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama. Stažira u apoteci “Julija farm“ u Beogradu. Na Fakultetu je radila istraživačke radove, išla je na kongrese biomedicinskih nauka, planira da po završetku doktorskih studija položi i državni ispit.

            Zaključak je da ti je prioritet učenje, da li si imala vremena za neke druge aktivnosti?

            - Od malena sam zavolela folklor, tako da sam aktivno igrala u periodu kada se folklorni ansambl odvojio od Doma kulture i postao KUD “Neolit“. Pored folklora, bila sam posvećena učenju, tako da sam išla na školska takmičenja iz svih predmeta za koja su takmičenja postojala. Biologija i hemija su bili moji omiljeni predmeti ,tako da se odmah primetila moja sklonost prema prirodnim naukama. Sećam se da mi je baka u šali govorila da završim za farmaceuta, jer to je posao gde se ništa ne radi. Baš suprotno,  potrebno je ogromno znanje i odgovornost.

            Poslušala si bakin savet?

            - Odlučila sam da upišem gimnaziju jer sam znala da ću sigurno nastaviti školovanje na fakultetu. Baka je to govorila u šali, a ja sam definitivno htela medicinu stomatologija, farmaciju, čak sam razmišljala i o veterini ali, ipak, farmacija je bila konačni izbor. Zato što volim prirodne nauke,  opredelila sam se za prirodno- matematički smer pa sam se u gimnaziji više posvetila biologiji i matematici. U srednjoj školi sam, takođe, bila vukovac tako da odabir fakulteta nije bio problem, samo se radilo o tome šta zaista hoću.

            Zašto si odabrala farmaciju?

            - Presudno je bilo to što ima direktne veze sa zdravstvom a ne sa klasičnom medicinom. Recimo, imam mogućnost da stečeno znanje primenim u praksi. Na primer, kako aktivna supstanca (lek) deluje na organizam. Pronašla sam sebe u toj materiji i shvatila da sam odabrala pravo zanimanje. Postojala je mogućnost i da upišem veterinu. Moj otac je veterinar. Ali, na kraju je definitivna odluka ipak bila farmacija. Jednostavno, ima prostora za neprekidno učenje, sticanje novih znanja, a to je za mene izazov.

            Reci nam nešto o istraživačkim radovima?

            - Istraživački rad se desio igrom slučaja. Profesorka Kaća me je zapazila i predložila mi je da počnem da radim istraživačke radove na katedri za analitičku hemiju. Istraživanja sam radila četiri godine a jedno od njih je bila analiza hrane, ispitivanje svojstva dijetetskih suplemenata i slično. Sa tim radovima sam išla na kongrese biomedicinskih nauka. Tom prilikom sam uklopila lepo i korisno - lepo je to što sam proputovala, a korisno je to što sam imala priliku da predstavim svoje radove.

            Trenutno stažiraš, reci nam nešto o tome?

            - Svi zdravstveni radnici prolaze kroz period šestomesečnog stažiranja. To je trenutak kada, u mom slučaju farmaceut, ima prvi kontakt sa pacijentom i recepturom. Nisam imala predstavu kako će sve to u mom slučaju da izgleda, ali posle manje treme, sve je u najboljem redu. Potpuno sam se uklopila. Do sada sam imala samo prijatne trenutko kroz rad sa pacijentima. Nadam se da će tako i da ostane, znamo da su ljudi danas mnogo nervozni, a šta se može očekivati od čoveka koji ulazi u apoteku... Razumevanje, ljubaznost i strpljenje - to je recept koji je još uvek besplatan. Pružila mi se mogućnost da stečeno znanje primenim kroz rad sa pacijentima.

            Da li imaš nekih planova za budućnost?

            - Sve što započnem volim i da završim. Dakle, najpre da završim doktorske studije, pa ću korak po korak ići ka daljim planovima. Rad u apoteci mi je alternativa koju uvek mogu da iskoristim. Volela bih da radim neki izazovniji posao recimo u laboratoriji, na nekom institutu… Posao kojim želim da se bavim uvek je učenje - bakterije i virusi su uvek korak ispred nas, stalno mutiraju i sve su otporniji.  To mi je plan: da kroz posao učim a stečeno znanje primenjujem u korist zdravlja ljudi.

Goran Milošević

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…