All for Joomla All for Webmasters

Istorija: ANTIFAŠISTKINJE

07 januar 2018
(0 glasova)

Činjenica je da se tek nakon oslobođenja Jugoslavije u Drugom svetskom ratu i dolaska komunista na vlast počelo ozbiljno raditi na emancipaciji žena.

U to vreme se vrlo značajno povećava njihovo učešće u političkom i privrednom životu zemlje. One su masovno glasale na izborima za savezne, republičke, pokrajinske i lokalne organe vlasti, a istovremeno su i  birane na različite važne političke funkcije, te se uključivale u aktivnosti vezane uz privredni razvoj i napredak nove države. Još tokom Narodnooslobodilačke borbe (NOB), a i kasnije u doba posleratne obnove, patrijarhalne predstave o položaju žena u društvu su prepoznavane kao nazadne i pogrešne. Antifašistički front žena (skraćeno AFŽ) je, pak, osnovan, 6. decembra 1942. godine, u Bosanskom Petrovcu, dakle, pre tačno 75 godina. Sledbenice tekovina ovog pokreta tvrde da je to bila najmasovnija ženska organizacija na našim prostorima i šire, koja je na izvanredan način doprinela borbi protiv fašizma, opštoj ravnopravnosti žena i slobodi i emanipaciji jugoslovenskog društva u celini. Svojim velikim udelom u NOB-u žene su izborile legitimitet najveće tekovine revolucije, a to je ravnopravnost.

            Gordana Stojaković, novosadska aktivistkinja za ženska prava i istoričarka feminizma, u svom tekstu o Antifašističkom frontu žena Vojvodine ukazuje na to da je AFŽ bila "svojevrsna škola u kojoj su žene naučile da budu aktivne u javnom i političkom životu zemlje". Rad u organizaciji se odvijao pod budnim okom Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) i bio je oslonjen na temeljna opredeljenja da su žene ravnopravne s muškarciima u svim oblastima života i rada.  Ustavom iz 1946. godine i čitavim setom zakona među kojima su bili i oni koji su štitili položaj majke i deteta, ravnopravnost žena je tada i formalno potvrđena. U najteže doba od 1942. do 1945. osnovni zadaci AFŽ-a su se ticali borbe za oslobođenje zemlje od fašističke okupacije. Žene su pomagale NOB kao učesnice s puškom u ruci, kao ilegalke, kurirke, lekarke, bolničarke i pozadinske radnice. Na oslobođenim teritorijama su organizovale svakodnevni ževot, analfabetske tečajeve, priredbe. U Jugoslaviji je svakako bilo i regionalnih osobenosti u radu ovog ženskog pokreta. Specifičnosti Vojvodine su tako između ostalih bile intenzivne aktivnosti na uključenju žena svih etničkih zajednica, a zatim i veliki obim kolonizacije i otkupa poljoprivrednih proizvoda.

            Težište rada je, ističe Stojaković, od 1946. bilo stavljeno na zbrinjavanje dece bez roditelja, ranjenika, invalida, kolonista, starih, na obnovu i izgradnju zemlje, otkup hrane i različite forme društvenih aktivnosti. Žene su se pored angažovanja u političkom životu zemlje u velikom broju uključile u proizvodnju. Kako bi se što više njih kvalifikovalo za zanimanja u industriji organizovana je i edukacija. Obdaništa, jaslice i vrtići su bile institucije koje su brinule o deci i tako su olakšale rad zaposlenim majkama. Sprovedena je i akcija upisivanja žena u seljačke radne zadruge. Od 1948. do 1950. godine članice AFŽ-a su svojim radom podržale Petogodišnji plan. Obnova zemlje, industrijalizacija i “uvođenje žena u privredu“ su bili glavni zadaci. Žene su 1948. takođe masovno podržale stav Tita i rukovostva KPJ protiv Rezolucije Informbiroa. U periodu između 1950. i 1953. počinje gašenje organizacije iako se tada kreće s postavljanjem vrlo važnih pitanja koja su se ticala dvostruke opterećenosti žena kao i budućih formi ženskog aktivizma. AFŽ je formalno ukinut na njegovom IV kongresu 1953. godine.

D.M.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…