Odštampajte ovu stranicu

“Neolićani“ ugostili prijatelje iz Foče

07 januar 2018
(0 glasova)

Članovi Kulturno-umetničkog društva “Neolit“ ugostili su polovinom decembra KUD “Foča“ iz istoimenog grada u Republici Srpskoj.

Kao pravi domaćini, oni su gostima organizovali obilazak Pančeva ali i znamenitosti Starčeva. Tako su Fočani imali priliku da vide našu pravoslavnu i rimokatoličku crkvu ali i da čuju istoriju našeg mesta. Na prijemu koji je organizovan u Mesnoj zajednici pozdravio ih je, u ime MZ Starčevo, Petar Andrejić kao i Nemanja Rotar, gradski većnik zadužen za kulturu, a Marko Ivošević iz “Pagusa“, govorio im je o istoriji Starčeva, od neolita pa do danas.     

Sva ova dešavanja bila su uvertira za zajednički koncert koji je održan u subotu, 16. decembra, u Velikoj sali Doma kulture. Gosti su predstavili sa tri koreografije: igrama iz Crne Trave, Šopskim igrama kao i igrama iz Bujanovca, dok su njihovi veterani izveli Srpske igre iz Sarajeva. Najmlađi ansambli KUD-a “Neolit“ izveli su igre iz Starčeva i igre iz Srbije dok je najstariji dečiji ansambl izveo igre iz Zaječara. Izvođački ansambl izveo je igre iz Leskovca, igre iz okoline Beograda, “Banat“, a na samom kraju program je završem “Sedenkom“, koja se igrala na bis. Nakon koncerta usledilo je zajedničko druženje koje je trajalo do kasnih sati. Domaćini su sutradan ispratili Fočane a oni su iz Starčeva otišli puni utisaka i lepih uspomena. Prijateljstvo koje je tek na začetku sigurno će trajati dugo jer ova dva ansambla imaju odličnu saradnju i puno planova za budućnost.

- Ovo je uzvratna poseta. “Neolićani“ su nedavno bili kod nas u Foči, gde smo imali zajednički koncert koji je bio lepo prihvaćen od strane naše publike. Posle toga smo dobili poziv da dođemo u Starčevo i rado smo se odazvali - kaže Aleksandar Stanić iz  KUD-a “Foča“.

Folkloraši “Neolita“ su gostovali u Foči u novembru, gde su, prema rečima Uroša Bana, predsednika KUD-a, bili lepo ugošćeni.

- Priznajem da nismo bili bolje ugošćeni nego u Foči. Potrudili se oko nas i naših igrača. Događaju iz Foče se i dan danas se prepričavaju i ostaće dugo upamćeni. Publika je lepo reagovala na našu izvedbu - kaže Ban.

Nemanja Rotar, gradski većnik zadužen za kulturu i omladinu, istakao je da su ovakve saradnje veoma značajne, jer iz njih može da se izrodi nešto ozbiljnije, kao što je saradnja dva naseljena mesta.

 - Starčevo je jedna od najrazvijenijih kulturnih sredina. Ovde ima bogat kulturni program, koji je brižno osmišljen i planiran. Tokom čitave godine se ovde nešto događa. Ovde su programi i posećeni i praćeni. Mislim da će se mladi ljudi koji su došli iz Foče prijatno osećati i da će upoznati sredinu koja ima dugu tradiciju, duge korene koje dostižu čak do neolita - rekao je Rotar.

Goste je u ime MZ Starčevo pozdravio Petar Andrejić, koji im je poželeo dobrodošlicu.

 - Ovo je početak jedne dobre saradnje. Nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati, ne samo u pogledu razmene muzičkih iskustava, već i u drugim oblastima - izjavio je Andrejić.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…