All for Joomla All for Webmasters

ODRŽANI 12. ”GAŠINI AKORDI”: ”Sindrom” ispred ”Kreativaca”

07 januar 2018
(0 glasova)

Dvanaesti po redu meunarodni festival akustične gitare “Gašini akordi“, priređen u Kreativnom kulturnom klubu, počeo u petak, 8. decembra, kada je na revijalnoj večeri upriličen kvalitetan i raznovrstan program.

Nakon uvodne priče, u okviru koje je bilo reči o nastanku festivala i prisećanja na neka stara dobra vremena, redom su nastupili muzičari koji su odabrani ne samo po kriterijumu neospornog zavidnog umeća već i zato što su simbolički povezani sa samom manifestacijom. “Akustaru“ je prvi zasvirao Bane Gluvakov, član popularnog beogradskog sastava “Van Gog“ i jedan od najboljih gitarista u široj okolini, koji je i prvi pobednik “Gašinih akorda“. Nakon njega nastupio je jedan od poslednjih nosilaca zvanja najboljeg za autorsku pesmu - multiinstrumentalista i kantautor iz Zagreba Miki Solus. Potom je stejdžom suvereno ovladao Nikola Inić, još jedan nekadašnji dobitnik nagrade na festivalu. Ovaj prekaljeni pančevački muzičar zadivio je sve prisutne kombinovanjem gitare i trube, a šlag na torti bio je nastup pančevačog sastava “Rezervni plan“, koji je domaćim hitovima podgrejao atmosferu do usijanja.

            Sve navedeno bilo je odličan uvod za takmičarsko veče u subotu, 9. decembra, koje su anegdotama otvorile legende pančevačkog rokenrola (u najširem smislu te reči) - Branislav Đeković Đeka i Milan Kostić Kole, dok je profesor u Muzičkoj školi “Jovan Bandur“ i poslednji dobitnik nagrade Grada Pančeva Mihajlo Jović govorio o samom festivalu kao o stecištu mladih talenata. To je bila i svojevrsna najava za mini-koncert polaznika škole gitare “Gitarta“, nakon čega su se u osam takmičarskih tačaka, u trajanju do deset minuta, predstavili izvođači iz zemlje i inostranstva. Svaki akord pomno je pratio stručni žiri koji su, pored Jovića i Đekovića, činili i formalni predsednik - rok kritičar Petar Janjatović, gitarista Zoran Ilić i pomenuti Miki Solus. Dok je sabiranje glasova trajalo, mladi Zagrepčanin ponovo je nastupio i revijalno.

            Naposletku su saopštene odluke o pobednicima u dve konkurencije. Najbolju autorsku pesmu napravio je Vedran Ivorek iz Zagreba, a kada je reč o sveukupnoj interpretaciji, članovi komisije su javno i uz podrobno obrazloženje obelodanili svoje glasove, računajući i one koje je dodelila publika, što je po evrovizijskom modelu praćeno putem video-bima. U dramatičnom finišu do pobede je sa 40 poena stigao pančevački sastav “Sindrom“; drugoplasirani “Kreativni nered“ iz Starčeva osvojio je 37, dok se, s poenom manje, na treće mesto plasirao Miloš Basarić iz Bačke Palanke. Pobednici su još jedanput izašli na stejdž i odsvirali nekoliko numera, a interesantno je da je ceo događaj sniman i poslužiće kao materijal za izradu dokumentarnog filma o festivalu.

Jordan Filipović

Foto>M. Trubarac

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…