Odštampajte ovu stranicu

KKK: Iz prošlosti Starčeva - Istorija školstva u nas

06 decembar 2017
(0 glasova)

Zanimljivo predavanje o tome kako su se naši preci nekada školovali, u organizaciji Udruženja “Pagus“, održano je u petak, 17. novembra u prostorijama Kreativnog kulturnog kluba.

O istoriji obrazovanja u Starčevu i prilikama u prosveti tokom prohujalih vekova govorio je dipl. etnolog i antropolog Dalibor Mergel. Prezentacija je praćena mnoštvom starih fotografija iz privatnih albuma i kopija originalnih dokumenata koje čuva Istorijski arhiv u Pančevu, a predavanjem je bilo obuhvaćeno nekoliko tematskih celina tj. perioda u razvoju starčevačkog školstva. U prvom delu večeri publika je uživala u priči o osnivanju škole u Starčevu, polaganju kamena temeljca za izgradnju starih školskih zgrada koje i danas odolevaju zubu vremena, te karakteristikama obrazovnog sistema Austrougarske monarhije. O prosveti u međuratnom periodu bilo je najviše reči, pomenuta su imena sada već zaboravljenih a u to doba čuvenih starčevačkih učiteljica i učitelja, predstavljen je nastavni plan iz 1926. godine, pobrojane su i opisane svečanosti koje su obeležavali đaci i njihovi nastavnici. Nakon toga se moglo nešto više čuti i o obrazovanju u uslovima Drugog svetskog rata, dok je završnica predavanja posvećena osnivanju osmoljetke u Starčevu i progresu koje je prosveta doživela u socijalističkoj Jugoslaviji.

            Posetioci i organizatori su se prilikom diskusije nakon prezentacije složili da bi istoriju starčevačkog školstva trebalo približiti učenicima koji danas pohađaju osnovnu školu u našem mestu kao i nastavnom osoblju ove ustanove, pa je kao lokacija za održavanje narednog predavanja s ovom tematikom predložena OŠ "Vuk Stefanović  Karadžić".

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…