All for Joomla All for Webmasters

KKK: Iz prošlosti Starčeva - Istorija školstva u nas

06 decembar 2017
(0 glasova)

Zanimljivo predavanje o tome kako su se naši preci nekada školovali, u organizaciji Udruženja “Pagus“, održano je u petak, 17. novembra u prostorijama Kreativnog kulturnog kluba.

O istoriji obrazovanja u Starčevu i prilikama u prosveti tokom prohujalih vekova govorio je dipl. etnolog i antropolog Dalibor Mergel. Prezentacija je praćena mnoštvom starih fotografija iz privatnih albuma i kopija originalnih dokumenata koje čuva Istorijski arhiv u Pančevu, a predavanjem je bilo obuhvaćeno nekoliko tematskih celina tj. perioda u razvoju starčevačkog školstva. U prvom delu večeri publika je uživala u priči o osnivanju škole u Starčevu, polaganju kamena temeljca za izgradnju starih školskih zgrada koje i danas odolevaju zubu vremena, te karakteristikama obrazovnog sistema Austrougarske monarhije. O prosveti u međuratnom periodu bilo je najviše reči, pomenuta su imena sada već zaboravljenih a u to doba čuvenih starčevačkih učiteljica i učitelja, predstavljen je nastavni plan iz 1926. godine, pobrojane su i opisane svečanosti koje su obeležavali đaci i njihovi nastavnici. Nakon toga se moglo nešto više čuti i o obrazovanju u uslovima Drugog svetskog rata, dok je završnica predavanja posvećena osnivanju osmoljetke u Starčevu i progresu koje je prosveta doživela u socijalističkoj Jugoslaviji.

            Posetioci i organizatori su se prilikom diskusije nakon prezentacije složili da bi istoriju starčevačkog školstva trebalo približiti učenicima koji danas pohađaju osnovnu školu u našem mestu kao i nastavnom osoblju ove ustanove, pa je kao lokacija za održavanje narednog predavanja s ovom tematikom predložena OŠ "Vuk Stefanović  Karadžić".

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…