All for Joomla All for Webmasters

VESTI IZ ŠKOLE

06 decembar 2017
(0 glasova)

Ključ je u knjigama

Da bi se skrenula pažnja na knjige i njihov značaj u obrazovanju i svakodnevnom životu čoveka u celom svetu i u našoj zemlji obeležava se mesec oktobar, mesec knjige.

Cilj njegovog obeležavanja je popularizacija književnosti i promocija čitalačke građe. Veliki broj škola, kao i naša, obeležava ovog  meseca mesec knjige. Rezultati pokazuju da učenici koji svakodnevno čitaju postižu bolji uspeh u školi.

Dana 18. oktobra, bibliotekarka Škole Danijela Pećanin, u produženom boravku “Zvezdica'“, kroz prezentaciju promovisala je  čitanje slikovnica. Deca kroz slikovnice stiiču nova znanja, razvijaju pažnju, logički zaključuju, razvijaju emocije, obogaćuju maštu i motivišu se za samostalno čitanje.

Dana 28. oktobra, učenici naše škole, zajedno sa nastavnicima, u organizaciji nastavnice srpskog jezika Nataše Milićev i bibliotekarke Danijele Pećanin, posetili su ovogodišnji 62. Međunarodni  sajam knjiga u Beogradu. Poseta štandovima brojnih izdavača bila je za učenike prava avantura jer je u mnoštvu naslova i šarenih korica trebalo pronaći baš ono što će zaokupiti njihovu pažnju i zagolicati maštu, u čemu su i uspeli. Mnogi od njih su odlučili da obraduju i članove svojih porodica kupivši im knjigu na poklon.

Čas za ugled

Izdavačka kuća “Eduka“ iz Beograda raspisala je nagradni konkurs “Čas za ugled“ koji je namenjen nastavnicima za najbolje pripreme uglednih časova u osnovnoj školi. Na beogradskom sajmu, 26.oktobra, održana je promocija zbornika “Čas za ugled 3“. Učiteljica Vesna Đorđević  učestvovala je na tom konkursu i imala tu čast da prisustvuje promociji jer je njena priprema iz muzičke kulture objavljena.

Knjige su u modi

Na konkurs “Knjige su u modi“ koji je trajao do 9 .oktobra, učestvovalo je više od 400 škola i 90 biblioteka a pristiglo je više od 5000 likovnih i literarnih radova. Stručni žiri je nakon višečasovnog većanja i zajedničkog stava izabrao kreativne radove koji su podstaknuti dečijom maštom, opažanjem i slobodnim duhom. Među izabranim likovnim radovima je i rad našeg učenika Željka Cvetkovića iz 1/1, koji je osvojio je treću nagradu. Priznanje mu je uručeno u školi, 9. novembra, od strane urednice “Školskog portala“ Marije Gote i promotera izdavačke kuće “Bigz“  Dušice Mijailović.

Takmičenje u plivanju

Na Okružnom takmičenju u plivanju održanom, 30. oktobra, u Pančevu na zatvorenom bazenu, učenici naše škole ostvarili su sledeće rezultate: Andrea Poljak, 2/2, 50 m leđno - prvo mesto; Teodora Petrović, 3/2, 50 m delfin - prvo mesto; Andrej Kelemen, 3/1, 50 m kraul- drugo mesto; Danijel  Kelemen, 6/2, 50 m delfin - prvo mesto; Vuk Milosavljević, 7/4, 50 m kraul - treće mesto; Nemanja Ilić, 8/3, 50 m kraul - drugo mesto. Prvoplasirani takmičari ostvarili su pravo na učešće na republičkom takmičenju u Kragujevcu koje je održano 15. novembra a učenica Andrea Poljak osvojila je u Kragujevcu drugo mesto u svojoj kategoriji.

Kalemegdanska tvrđava

Učenici naše škole od petog do osmog razreda, u organizaciji nastavnice fizike Dragice Tasić, biologije Vesne Stojanović i nastavnice geografije Zorke Bjelić, 11. novembra,  posetili su Planetarijum, Prirodnjački muzej i Zoološki vrt u Beogradu. U Planetarijumu su učenici kroz projekciju i predavanje upoznati sa sazvežđima, kretanjem nebeske sfere i izgledom neba. U galeriji Prirodnjačkog muzeja učenici su imali jedinstvenu priliku da pogledaju izložbu “Meteoriti, glasnici svemira“ i da se upoznaju sa nekoliko najvrednijih originalnih eksponata: sokobanjski, jelički i dimitrovgradski meteorit.

Međunarodni dan tolerancije

Živimo u društvu čiji članovi neguju različite običaje, usvajaju različite kulturne obrasce, imaju različite interese i ciljeve. Tolerancija je potrebna zato što članovima društva omogućuje zajednički život. Treba stalno podsećati da tolerancija nije samo stav nego i čin. Učenici bibliotečke sekcije su,  16. novembra, obeležili ovaj dan na njima jedinstven način. Sa bibliotekarkom, učenici su razgovarali o tome šta sve izaziva netoleranciju, koje su to posledice i kako postati tolerantan.

Danijela Zilić Pećanin

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…