All for Joomla All for Webmasters

SAVET: Bolje uz vitamin F

06 decembar 2017
(0 glasova)

Dugo se smatralo da je vitamin F, pored vitamina E, tradicionalni vitamin za bolju reproduktivnost, ali se već duže vreme ne govori o ovom vitaminu.

Smatralo se da to nije jedna supstanca, već kombinacijama više različitih esencijalnih mesnih kiselina. Ta grupa masnih kiselina ispunjava funkcije koje su veoma važne za vitalnost i reprodukciju, kao i za kvalitet spermija. Ispod zastarelog pojma “vitamina F“ se pronalaze masne kiseline kao i linol, linolne - larahidonske kisleine, koje su odgovorne da se mogu razviti prostaglandini. Oni staje sa drugim materijama u jednom spoju promena koje uzrokuju upale i razgrađuju upalu, tako da imuni sistem ima efektivan način odbrane od škodljivih klica. Važno je uz to da uvek sve materije imaju prisustvo procesu upala i zaustavaljanju upala, u suprotnom dolazi od pometnje. Isto tako su važne vitamin F masne kiseline za jačanje kože, kao i protiv viška masnoće u jetri. Esencijalne masne kiseline imaju direktan uticaj na razvoj jajeta, kao i procenat nosivosti, težinu jajeta, učešće žumanceta i kvalitet lečenja. Tako da kokoške sa neodostatkom esencijalnih kiselina proizvode jaja sa smanjenom oplođenošću. Kod razvoja embriona moraju se ćelije ubrzano razmnožavati, a njihovo sputavanje i specijalizacija ka jednom posebnom tipu ćelija podleže raznoslojnoj promeni odnosa u kojoj učestvuju mnoge materije. Na početku stoji kopija genetskog materijala, jer svakoj ćeliji potrebna je ista informacija genetskog materijala. Ako nedostaju esencijalne masne kiseline onda je razmnožavanje genetskog materijala usporeno ili čak blokirano. U najgorem slučaju dolazi do uginuća pileta kao posledice tog nedostatka.

            Ispitivanja na petlovima dala su rezultat da nedostatak esencijalnih masnih kiselina dovodi do smanjenog kvaliteta spremija, tako da je već unapred neizbežna loša oplođenja. Esencijalne masne kiseline su kako za petla, tako i za kokoške jednako važne. Vitamin F masne kiseline imaju važan uticaj u proizvodnji energije kako kokoška, tako i drugih domaćih životinja. Sudeluju da se kiseonik i dalje prenosi kroz krv i da se kiseonik integriše u svaku ćeliju. Dakle, kiseonik dospeva u pogonske ćelije da bi se iz njih kao i iz drugih gradiva dobila energija. U suprotnom ako je neodoljiva prisutnost esencijalnih masnih kiselina, onda se smanjuje unošenje kiselina u ćelijama, sleduje deficit energije i opada vitalnost, odbramena snaga, potencijalna oplodnje itd. Glavne posledice nedostatka vitamina F masne kiseline su oslabljeni imuni sistem, smetnje srčanog rada, smanjen vid, poremećen proces zarastanja rana, oštećenje bubrega, smanjena proizvodnja energije (snage), smanjen rad krvnih zrnaca, smetnje kožnog metabolizma, umanjena funkcija jetre i mozga, smanjeni rast i negativni uticaj na nervni sistem. Vitamin F možemo uneti u organizam živine jednostavno, jer te masne kiseline sadrže rana ulja. Uveče živini treba dati u porciji gram ulja (za salatu) na 50 gr. zrnevlja. Mešavina zrnevlja se dobro protrese, tako da svako zrno bude obloženo uljem. Zrno sa uljem ne treba davati u hranilici u većim količinama, jer uljani film oko zrna može da se u kontaktu sa vazduhom lako i brzo užegne, a tada ima negativan efekat, naročito ako se tek sledeći dan pojede. Ulja koja sadrže vitamin F su sojino, orahovo, ulje od pšenične klice, koje poseduju i visok sadržaj vitamina E. Međutim, ono je kao i orahovo ulje, skupo. Sojino ulje je povoljnije, najjeftinije je sunckoretovo ulje, a može se isto koristiti.

            Pored ulja, živini se može dati i lom od kikirikija (ali u manjim količinama, jer se živina od toga lako ugoji), laneno seme od koprive, glise, insekti i njihove larve.

Ilija Mirković

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…