All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Ponovo među najboljima

08 novembar 2017
(0 glasova)

Izviđači iz Starčeva ponovili su uspeh iz prethodnih godina i ponovo dobili najveće priznanje Saveza izviđača Srbije za tekuću godinu - “Odred orlova“. Ovo priznanje biće im uručeno, 11. novembra, na svečanom izviđačkom stroju u Valjevu.

Da ovo nije slučajnost Odred svakodnevno dokazuje. Tokom predhodnih mesec dana, pored svakodnevnih aktivnosti, naši skauti su učestvovali na dva takmičenja i na oba osvojili prvo mesto.

            Najpre je “ekipa sa Nadela“ učestvovala na prvom festivalu izviđačkog filma na temu ekologije u Kikindi i ubedljivo trijumfovala. Poslednjeg septembarskog vikenda u sklopu gradske manifestacije “Dani ludaje“ održan je i pomenuti izviđački festival. Pored Starčevaca i domaćina na ovom festivalu su učestvovale ekipe iz Beograda, Perleza i Vranja. Кikinda je tokom tog vikeda bila centar vojvođanskih kulturnih dešavanja pa su pored takmičenja Starčevci uživali u bogatoj kulturno-zabavnoj ponudi kikindskih “Dana ludaje“.

            Smotra najmlađih izviđača pod nazivom “Žika Mika 2017“ održana je, 7. oktobra, u beogradskom zoološkom vrtu. Na njoj je učestvovalo preko dve stotine poletaraca i pčelica iz dvadesetak odreda izviđača. Svi mališani, učesnici ovog takmičenja, proveli su ceo dan u “vrtu dobre nade“ takmičeći se u izviđačkim disciplinama. Pored njih, bilo je i disciplina koje su karakteristične za lokaciju na kojoj su bili: prećenje tragova i crtanje divljih životinja. Uz samo takmičenje bio je organizovan zabavni program prilagođen uzrastu najmlađih izviđača u kome je bilo puno pesme, izazova i druženja. Pančevački deo Odreda izviđača “Nadel“ takmičio se u izuzetno velikoj konkurenciji od 29 ekipa i osvojio prvo mesto na ovom takmičenju.

            Početkom oktobra,  63 izviđača učestvovalo je u organizaciji i realizaciji manifestacije “Dani avanture“ koju starčevački izviđači podržavaju od samog osnivanja. Ove godine glavni organizator bilo je Planinarsko-ekološko društvo  “Soko“. Na izviđačkom poligonu oprobalo se više stotina dece a mali kamp  pored poligona dodatno je doprineo da Odred i ove godine ima zapažen nastup.

            Sredinom oktobra starčevački izviđači su, kao i do sada, organizovali odredsku smotru na kojoj je ovoga puta učestvovalo skoro 70 izviđača. Ovoj svečanosti na kojoj su podeljene nagrade svim članovima Odreda koji su svojim radom u proteklom periodu to zaslužili, kao gosti su prisustvovali načelnik Odreda izviđača “Bečej“, Atila Guljaš, član starešinstva Saveza izviđača Vojvodine, Nemanja Galetić i starešina Saveza izviđača Srbije Tanja Janković. Gosti su obišli odredske prostorije i zadržali se na kraćem razgovoru sa Starčevcima.

Tom prilikom su naglasili da je Odred izviđača “Nadel“ jedan od izuzetno vrednih odreda koji radi u skladu sa izviđačkim zakonima i ne zapostavlja ni jedan segment izviđačkog delovanja kao i da su se i na terenu uverili da Sstarčevci potpuno zaslužuju odlikovanje “Odred orlova“ koje će im i ove godine biti dodeljeno.

P. Stanković

D. Ivošević

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…