All for Joomla All for Webmasters

JUBILEJ: 250 GODINA OD OSNIVANJA ŽUPE

13 oktobar 2017
(0 glasova)

Uvod u proslavu 250. godišnjice od osnivanja katoličke župe u Starčevu označilo je otvaranje izložbe starih fotografija u Galeriji “Boem“.

Ono je upriličeno u nedelju, 17. septembra. Verski deo proslave jubileja dogodio se u petak, 22. septembra, na dan koji je u crkvenom kalendaru posvećen Svetom Mauriciju, zaštitniku crkve. Hram je bio ispunjen do poslednjeg mesta, a lokalnim vernicima pridružili su se gosti iz Opova, Pančeva, Ivanova, Skorenovca, Surčina. Svečanu svetu misu služio je mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u Bosni i Hercegovini, u koncelebraciji sa sveštenicima Zrenjaninske biskupije i velečasnim Markom Kljajićem, surčinskim župnikom. Preuzvišeni biskup je u svojoj nadahnutoj propovedi istakao značaj koji danas ima mučeništvo Svetog Mauricija i pritom posebno naglasio koliko je bitno da hrišćani u svom svakodnevnom životu slede njegov primer. Misnom slavlju prisustvovali su starčevački pravoslavni parosi, predstavnici Mesne zajednice Starčevo, gradski većnik za kulturu Nemanja Rotar. Ispred Ambasade Republike Hrvatske tu je bio g. Ivan Sabolić, opunomoćeni ministar, ali i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša. Među visokim zvanicama bili su i predsednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog veća Republike Srbije, Darko Sarić Lukendić, te predsednik Udruženja banatskih Hrvata iz Zrenjanina, Goran Kaurić.

            Svečana akademija povodom ove velike godišnjice priređena je u Domu kulture u subotu, 23. septembra. Pred punom Velikom salom program su vodili Dalibor Mergel i Vladana Kućan. Prisutne je prvo pozdravio velečasni Čaba Čipak, župnik starčevačke katoličke crkve. Nakon njega reč je dobio Goran Kaurić koji je izneo razloge zbog kojih je osnovano Udruženje banatskih Hrvata u Zrenjaninu i pravce u kojima će biti usmereno delovanje tog društva. On je na samom kraju svoje besede istakao da se “učešćem u organizaciji ove značajne godišnjice želi pokazati spremnost i sposobnost hrvatske zajednice da u jedinstvu sa svima drugima aktivno doprinosi očuvanju hrvatskog identiteta na kulturnoj mapi, kako Banata tako i šireg okruženja“.  Nakon govora usledila je dodela zahvalnica, a priznanja su dobili: Mesna zajednica Starčevo, “Starčevačke novine“, Zrenjaninska biskupija, Vinko Rukavina i Dejan Rajković.

            Nakon govora, predstavljanja kulturno-umetničkih društava koja su nastupala kao i njihovog programa pripremljenog za to svečano veče, na binu su izašli i folkloraši. Članovi zagrebačkog KUD-a “Horvati“ i KUD-a “Stanko Paunović - NIS RNP“ iz Pančeva smenjivali su se na pozornici, a njihove raznobojne nošnje plenile su svojom raskoši. Prikazane su narodne igre od Hrvatskog Zagorja do bosilegradskog krajišta i Vranja. Posebno su atraktivni bili starčevački plesovi koje KUD “Horvati“ u svom repertoaru ima od 2012. godine, ali je pažnju privukao i drmeš, karakterističan za severozapadnu Hrvatsku, koji ovdašnja publika do sada nije imala priliku da vidi. Na samom kraju programa gosti iz Zagreba zahvalili su se i uručili poklone Dalboru Mergelu, kao predstavniku domaćina, i Dejanu Trifunoviću, rukovodiocu KUD-a “Stanko Paunović - NIS RNP“, pritom iskazavši veliku želju za nastavkom i produbljivanjem ovako plodonosne saradnje.  Subotnjoj manifestaciji prisustvovali su između ostalih Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Republike Srbije, Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i narodni poslanik u Parlamentu Republike Srbije, Ivan Sabolić ispred Ambasade Republike Hrvatske u Beogradu, predstavnici lokalnih medija i redakcije Radio-televizije Vojvodine na hrvatskom jeziku. Posle koncerta visoke zvanice su zajedno sa gostima iz Zagreba druženje nastavili na svečanoj večeri upriličenoj u restoranu “Đeram“.

            Glavnu podršku organizaciji proslave pružili su Grad Zagreb, Grad Pančevo, Autonomna pokrajina Vojvodina, Hrvatsko nacionalno veće Republike Srbije, Dom kulture u Starčevu i Mesna zajednica Starčevo.

SN

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…