All for Joomla All for Webmasters

retroSPEKTIVA

13 oktobar 2017
(0 glasova)

Borba za dalji razvoj naše lokalne zajednice u zadatim okolnostima podrazumeva i bitku za očuvanje već postignutih standarda.

Nije bilo lako izvući Starčevo iz učmalosti postsocijalističke depresije i haotične tranzicije koja je usledila devedesetih godina prošlog veka. Menjati ukorenjene navike bio je sizifovski posao. Mlađi će se teško setiti ipak ne tako davne prošlosti: Starčevo pod kaldrmom, skoro pa bez javne rasvete, deponije smeća na sve strane a tokom sezone, uraslo u korov. Ono malo urbanog mobilijara sklono napadima: klupe i kante za smeće nisu dugo o(p)stajale. Nekako, utisak je da se bes iskalio na ionako skromnoj komunalnoj opremi...

Malo po malo, urbanizacijom našeg mesta navike su se polako menjale. Lokalna zajednica je uređivala naselje a većina građana ponašala se u skladu sa postignutim, pa su ispadi bivali sve ređi. Za pohvalu je ono što imamo kao primer - na Trgu neolita nema grafita, nema lomljenja klupa i rasvete a info-tabla, začudo, ponosno stoji iako je ona najkrhkiji deo urbanog mobilijara na Trgu. Osim sporadičnih manjih oštećenja, utisak je da Starčevci ipak veoma brinu o onome što je zajednička imovina.

Koliko sutra, dobijamo i novi pijačni plato. Tu ima osetljivih mesta: krovni pokrivač je od leksana, tezge neće biti fiksirane a pored metalnih, biće i ukrasnih, drvenih. Ponovo smo na važnom ispitu. Kako ćemo se ponašati prema ovom novom dobru, posmatraće i oni sa strane: i naše komšije iz susednih mesta ali i gradska vlast koja je učinila veliki napor kako bi Starčevci imali na usluzi ovaj ekskluzivni prostor. Ovo nije apel - siguran sam da većina mladih ljudi ume da ceni i pravilno vrednuje ono što Starčevo ima i što je naše mesto postalo; naselje za primer. Ipak, želim da preventivno uputim poruku mladim ljudima da brinu o Starčevu, jer, vremena nisu laka, teško će biti obnoviti bilo šta što bude oštećeno.

Godine pred nama donose još dva veća infrastrukturna poduhvata. Prvi će, svakako, biti izgradnja sportske hale. Drugi, rekonstrukcija parka, koji treba da dobije nove staze, rasvetu i letnju pozornicu. “Ulaznica“ za ova dva poduhvata treba da bude i rasterećenje od  nekih neplaniranih troškova, pa je, stoga, veoma važno kako ćemo u narednom periodu planirati raspodelu sredstava koja nam budu na raspolaganju. A sredstava će biti manje, ako se budu ulagala u obnovu onoga što je već podignuto i izgrađeno.

Zato, delujmo i na dalje lokalppatriotski. Volimo Starčevo i čuvajmo ga.

Petar Andrejić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…