All for Joomla All for Webmasters

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: Pred početak škole...

13 oktobar 2017
(0 glasova)

U nedelju, 10. septembra, kada naša crkva slavi Sabor Srpskih Svetitelja u našem hramu, svetu liturgiju su služili protojerej Zoram Maletić, starešina hrama, i jerej Nedeljko Sančanin.

žZa pevnicom su pevali veroučitelj Oliver Kalinović i student Teološkog fakulteta Aleksandar Miljković. Na liturgiji je bilo primetno više vernika nego obično.

            Po završetku liturgije nova veroučiteljica u Starčevu, Nikolina Nikolić, sa učenicima prešla je u brod Hrama gde su mesni parosi odslužili moleban. U molitvi u početku školske godine prizivan je Sveti Duh na đake i na njihove učitelje i nastavnike. U toku molitve, sveštenici se obraćaju Gospodu Bogu da milostivo pogleda na ove učenike i da u njihova srca i um pošalje Svoga Duha Svetoga da dobro uče i da budu primerna deca, a kad porastu da budu dobri ljudi. Da lako savladaju sve nauke, a u tome da im bude putevoditelj veronauka i na prvom mestu, Gospod u srcima i umu njihovom.

            U pozdravnoj reči starešina hrama protojerej Zoran je đacima poželeo, na prvom mestu dobro zdravlje, uspeh u učenju  svih nauka u toku školovanja, a učeći veronauku da postanu na prvom mestu dobri ljudi i pravi vernici kakvi su bili naši preci kada su bila teška vremena i bilo teško da se sačuva prava vera i ljudstvo koje su prenosili sa kolena na koleno do današnjih dana.

            Po završetku molebana đaci i vernici su prilazili da prime naforu i celivaju Sveti krst i da budu poškropljeni osveštanom vodicom.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…