All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: Završena letnja skautska sezona

13 oktobar 2017
(0 glasova)

Izviđači iz našeg mesta trenutnosu jedno od najaktivnijih udruženja građana. Tokom ovogodišnjeg leta imali su pregršt različitih aktivnosti, od kojih je najveći deo realizovan u prirodi.

Prva aktivnost, odmah nakon kraja školske godine, bila je 52. Državni izviđački višeboj koji je prvi put održan u na teritoriji Grada Pančeva. Odmah nakon toga, više od pedeset starčevačkih skauta boravilo je na Devojačkom bunaru u sklopu samostalnog višednevnog kampovanja. U okviru sedmodnevnog tabora u Deliblatskoj peščari, skauti su imali priliku da praktično primene sve ono što su tokom godine naučili. Najmlađi (poletarci i pčelice) savladavali su i osvajali veštine shodno svom uzrastu dok su stariji (izviđači i planinke) osvajali programe veštarstva kao i delove programa prema zahtevu izviđačkih zvezda. Ove godine posebno će se pamtiti igre potrage, timski poligoni, noćni hajkovi, posebno formirani kuci u prirodi kao “dnevne sobe“ izviđača gde se provodi slobodno vreme, druženja uz logorsku vatru kao i igra “komandosi“. Najistaknutiji pojedinci tabora bili su Emilija Varga, kao najbolja planinka i za najuredniji šator, zajedno sa Vanjom Deninger; Vuk Milosavljević,  kao najbolji izviđač; Anja Nedeljković, kao najbolja pčelica; Lazar Avramović,  kao najbolji poletarac; Luka Negrulj, kao najbolji dežurni;  Sanja Kostić, kao najbolji noćni dežurni; Ognjen Stojanović; kao najdisciplinovaniji poletarac i Sara Kraker i Danilo Radosavljević, kao pobednici u igri “tajni prijatelj“, odnosno “kobni zagrljaj“. Lara Tomić je proglašena  za najboljeg dežurnog vođu.

            Nekoliko dana potom, u goste je iz daleke Atine došlo 76 grčkih skauta. Oni su u organizaciji starčevačkih izviđača boravili na Čardaku. U sklopu njihovog desetodnevnog kampa jedan dan su proveli u Starčevu. Prvog vikenda posle odlaska Grka, starčevački izviđači su organizovali svoj izviđački višeboj “Dani druženja“, na kome su ugostili i prijatelje  iz drugih gradova.

            Tokom letnjeg perioda OI “Nadel“  je brinuo i naslednicima pa je školovao svoje kadrove u republičkim školama. Predvodnik Mateja Uskoković i vodnice Teodora Jović i Aleksandra Kostić, sa izuzetno dobrim uspehom završili su šumsku školu u Izviđačkom centru “Cerje“  nadomak Niša, dok je Jelena Košarić, koja je bila i organizatorka tabora, sa isto tako sjajnim uspehom savladala program za izviđačkog instruktora prvog stepena u izviđačkom centru u Kanjiži.

            Prvi vikend septembra organizovan je odlazak na Izviđačke igre Srbije koje su održane u Nišu. Ova akcija na državnom nivou razlikuje se od višeboja jer se u njoj pored nekoliko standardnih izviđačkih disciplina poput signalizacije ili vezivanja čvorova, izviđači takmiče i u vodenim igrama. Igre su održane na terenima Sportskog centra “Čair“ u samom centru “južne prestonice“,  kako meštani Niša nazivaju svoj grad. Kamp je podignut tik pored kompleska bazena koji i veličinom i sadržajima podsećaju na akva park. Blizu 300 učesnika i preko 30 ekipa iz skoro svih gradova naše zemlje učestvovalo je na ovom  takmičenju. Najinteresantnija takmičenja bila su prelazak prepreke i forsiranje reke. Naravno, reku je zamenio olimpijski bazen ali su ručno pravljeni splavovi uspeli da reše problem prelaska vodene prepreke bez ulaska u vodu. Starčevci su na ovom takmičenju imali po jednu mušku i žensku ekipu. U izuzetno velikoj konkurenciji muška ekipa u sastavu:  Branislav Nikić, Ilija Gerdić, Miloš Stoiljković, Mihajlo Filipović, Danilo i Gavrilo Radosavljević, osvojila je 2. mesto dok je ženskoj ekipi za nekoliko poena izmakao pehar za treće. Vreme je tokom takmičenja bilo izuzetno lepo pa su izviđači svaki slobodni trenutak iskoristili zabavom kroz vodene aktivnosti.

            Kruna letnjih aktivnosti bilo je učešće dve naše ekipe na Memorijalnom izviđačkom višeboju “R. V. Čoče“, na Košutnjaku. Ekipa mlađih planinki pod nazivom “Veverice“, u sastavu: Anja Nedeljković, Marija Gerdić, Vanja Deninger, Sofija Savanović i Kristina Anđelković, osvojila je prvo mesto, dok je ekipa poletaraca “Tara i tri musketara“, u sastavu: Tara Nedeljković, Filip Stefanović, Marko Zojkić i Vuk Ćirković, osvojila je drugo mesto u svojim kategorijama. Zajedno su u Starčevo doneli i treći pehar sa ovog takmičenja -  prvo mesto u ekipnom plasmanu odreda.

 

Kroki vesti

 U okviru akcije koja za cilj ima unapređenje saradnje između Starčeva i Vinče, pet članova OI “Nadel“ učestvovalo je u akciji pošumljavanja na potezu fazanerije i “valjare“.

 Starčevački izviđači učestvovali su u vatrogasnoj vežbi simulacije požara u Domu kulture.

 Izviđači su pomogli organizaciju još jednog Eks Ju rok festa.

 OI “Nadel“ je učestvovao je u organizaciji i realizaciji četvrtog po redu S.P.O.J.I. festivala.

 Četa “Sove“ bila je tokom avgusta aktivna te je organizovala samostalno četno takmičenje i odlazak u bioskop.

Predrag Stanković

i Marko Ivošević

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…