All for Joomla All for Webmasters

DA LI JE STARČEVO SELO?

13 oktobar 2017
(0 glasova)

Dragi omiljeni mesečniče “Starčevačke novine“,

Zovem se Goga, volim da sviram gitaru, sakupljam sličice ”Euro 2017” i volim sve što vole mladi. Često od nekih ljudi čujem kako naše mesto, Starčevo, oslovljavaju sa “selo Starčevo“. Kažu u kombiju: “ima izlaz na kraj sela“; ili: “u ovom našem selu ima to-i-to“, a često, kada je slava Mesne zajednice ili pak crkvena slava, kažu: “seoska slava“. A ja sam čuo da mi nismo selo! Pa i čika Peca kaže da Starčevo nije selo! Možete li mi objasniti, ko je zapravo u pravu? Da li je Starčeo selo, ili nije?

Vita jela, zelen bor - čekam brzi odgovor!

Poštovani Goga,

            Čika Peca je u pravu - Starčevo nije selo.

            Evo i objašnjenja: na osnovu važeće klasifikacije, u Republici Srbiji postoje naselja gradskog i seoskog karaktera. Svako naselje u kome je udeo poljoprivrednog stanovništva MANJI od 30%, čini to naselje naseljem GRADSKOG karaktera a ono koje ima udeo poljoprivrednog stanovništva koji je VEĆI od 30%, čini ga naseljem SEOSKOG karaktera.

            Još od popisa stanovništva iz 1981. godine, Starčevo je klasifikovano kao NASELJE GRADSKOG KARAKTERA jer je tada udeo poljoprivrednog stanovništva evidentiran kao manji od 30 procenata. Podsetimo se - prilivom industrijskog stanovništva sredinom sedamdesetih godina i formiranjem novog naselja, Šumica, kao i kasnijim sve većim odlivom radnika iz poljoprivvrede u industriju (“južna zona“ i drugo), Starčevo je počelo ubrzano da se menja.

            Kvalifikacionu promenu stanovništva tada nije pratila i infrastrukturna. Ubrzana urbanizacija usledila je tek nakon 2000. godine kada Starčevo, može se reći, i urbanistički i funkcionalno, prestaje da izgleda kao selo.

            Danas, na teritoriji Grada Pančeva, postoji DESET naseljenih mesta. Od toga, tri su GRADSKOG karatkera: Pančevo, Kačarevo i Starčevo. Ostala naselja su seoskog karaktera: Omoljica, Banatski Brestovac, Ivanovo, Dolov, Banatsko Novo Selo, Glogonj i Jabuka.

            Starčevo danas želi da dobije status gradske opštine. Naime, kada je pre desetak godina Pančevo dobilo status grada, intencija je bila da se grad dalje decentralizuje formiranjem gradskih opština. Međutim, do dan-danas do toga nije došlo, jer Grad baš i ne želi da prepusti poluge upravljanja nižim instancama. Položaj mesnih zajednica danas, nije na zavidnom nivou.

P.A.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…